Annons

Vårdcentralens nya entré klar

Ända sedan vårdcentralen i Ystad byggdes i början på 1980-talet har både patienter och personal önskat en ny, bättre entré som vetter mot innerstaden. Nu är den här, nära både parkering och busshållplats.
Ystad • Publicerad 19 februari 2002
Bild: Jan-Olle Persson
Bild: Jan-Olle PerssonFoto: 

Vårdcentralens nya entré. Bild: Jan-Olle Persson" BORDER="0"Vårdcentralens nya entré. Bild: Jan-Olle Persson - Det är en helt annan vårdcentral nu. Jag har jobbat för detta sedan jag kom hit 1984. Jag ser bara fördelar med den nya entrén, säger Agnetha Svensson som är verksamhetschef på vårdcentralen. Den nya tillbyggda ingången ligger i markplanet mot söder och kommer att invigas om en vecka. I flera år har den gamla entrén kritiserats för det kaos som uppstått när patienter, bilar och färdtjänster trängts norr om vårdcentralen. Även arbetsmiljön vid receptionen har påverkats negativt av den norra ingången. - Med den nya entrén slipper personalen i receptionen att utsättas för kyla och drag och avgaser. I dag har de ett eget slutet rum, som också är bra ur säkerhetssynpunkt. Ur patientsynpunkt så är den största fördelen att man slipper den dåliga tillgängligheten. Nu stannar bussarna utanför ingången, säger Agnetha Svensson. Verksamhetschefen konstaterar också att det är skönt att slippa slänten ner till den gamla entrén, som kan bli förrädisk i vinterväder. Flera patienter har under åren halkat och slagit sig där. På den östra delen av lasarettsområdet ligger flera av de mest besökta mottagningarna. Utöver vårdcentralen finns här bland annat distriktssköterska, barnavårdscentral och sjukgymnastik. Tidigare fick vårdcentralen inte ha sin ingång från samma sida som sjukhuset, men det har ändrats. Projektet med den nya entrén - som heter Öster II - har kostat 2,5 miljoner kronor och har tagit ett och ett halvt år att genomföra. - Resultatet har blivit ett samspel mellan funktion och budget, säger Bengt-Arne Ljungberg, förvaltare på Region Fastigheter som har haft hand om ombyggnaden. Vårdcentralen behåller sin nuvarande ingång från norr, men den får bara färdtjänst, taxi och patienter med handikappsfordon använda. Under mars månad kommer den norra entrén åtgärdas så att tillgängligheten för funktionshindrade förbättras. Trafikplanerare Mia Gustafson vid Skånetrafiken kunde i går inte ge ett exakt svar på när busshållplatsen utanför vårdcentralen tas i bruk, men troligtvis sker det i månadsskiftet februari-mars. Det är linje 3 som ska gå förbi den nya ingången. Från och med tisdagen den 26 februari hänvisas alla besökare till vårdcentralen och de andra primärvårdsmottagningarna till den nya entrén. Lättast når man den från Kristianstadsvägen genom infart via Hornsgatan.

Per Nilsson per.nilsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons