Annons

Vårdförbundet vill inte spara mer på personal

Personal har samordnats och vårdplatser dragits ned. Vårdförbundet har förståelse för att besparingar måste göras men inte var som helst.
Ystad • Publicerad 23 juni 2014

– Vi har fått besparingar på 40 miljoner för i år och lika mycket nästa år. Vi känner spontant att man inte kan spara mer på personal och vårdplatser. De måste finnas för våra patienter, säger Monica Nilsson, huvudskyddsombud för Skånevård kryh division specialiserad närsjukvård.

Hon berättar att en del av årets besparingar på 40 miljoner redan gjorts: Sex vårdplatser på hjärtintensivavdelningen, Hia, har tagits bort, personal har samordnats och flera stängda vårdplatser har inte öppnats igen.

Annons

Medan andra besparingar återstår.

– Avyttra lokaler, samordna fler tjänster. Sedan tänker ledningen dra ner på övertiden, ironiskt nog med tanke på alla extrapass i sommar, säger Monica Nilsson.

Hon berättar att sjukhusledningen ser över vilken vård som kan ges på sjukhus respektive öppenvård och tror att det är ett sätt att spara pengar.

Kulturöversyn

– En viss kulturöversyn kan göras. Vissa saker gör vi bara av gammal vana. Primärvård och hemsjukvård kan ta över en del. Jag kan se fördelar med att se över patientprocessen, säger Monica Nilsson.

Var nästa års besparingar på 40 miljoner kronor ska göras är ännu inte klart.

Taner Caliskan
Carina Viberg
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons