Annons

Vattnet försvann vid Engelska bryggan

En stor del av Engelska bryggan blottlades vid lågvatten.
Ystad • Publicerad 31 januari 2006
Engelska bryggan är en mytomspunnen historisk plats i Ystad, och tillika havsöringsfiskarnas favoritplats. I går blottlades en del av bryggan vid lågvatten. Fiskaren med det brinnande intresset vet vi inte vad han heter. Bild: Thorsten persson
Engelska bryggan är en mytomspunnen historisk plats i Ystad, och tillika havsöringsfiskarnas favoritplats. I går blottlades en del av bryggan vid lågvatten. Fiskaren med det brinnande intresset vet vi inte vad han heter. Bild: Thorsten perssonFoto: 

Under medeltiden ska Engelska bryggan, strax öster om Ystads hamn, ha varit områdets första tilläggsplats för stora båtar. I dag är räckan stenbumlingar ett favorittillhåll för fiskare. Säsongen för havsöring startar den förste januari och håller på till april. Under den här tiden sker det då och då att bryggan mer eller mindre blottläggs när vattenståndet är lågt.

– Engelska bryggan är ju som en stenpir under vattenytan, det är perfekt underlag och man kan fiska i det djupa på båda sidorna. Helt enkelt idealiskt. Jag vet ingen annan plats som liknar bryggan, säger David Altengård, inbiten fiskare som till vardags arbetar och ger fiskeråd på Fiske & sportboden i Ystad.

Annons

Själv väntar han gärna tills det blir plusgrader innan ger sig ut. Men han vet hur hans kunder håller sig varma i nuvarande väderlek:

– Det krävs ett brinnande intresse.

Fredrik Sjöstrand

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons