Annons

Veckans snackisar: Varför visar skylten och bilen olika hastighet?

Här har vi samlat tre nyheter och reportage från den senaste veckan – snackisarna du inte får missa!
Sydöstra Skåne • Publicerad 20 april 2024

Är det skylten eller bilen som visar fel?

Fartmätare på Bellevuevägen har fått många att höra av sig till Ystads kommun.
Fartmätare på Bellevuevägen har fått många att höra av sig till Ystads kommun.Foto: Sprisse Nilsson

Skylten visar en hastighet, bilen en annan. Många bilister har reagerat på hastighetsmätarna som satts upp på flera platser i Ystad.

– Vi har fått en hel del samtal från bilister som tycker att skyltarna visar fel hastighet. Men vi har testat dem. De är korrekta, försäkrar gatuchef Alf Quint.

Annons

Förklaringen finns istället i bilen.

– Det är biltillverkarna som bestämmer hur mätaren ska vara inställd, säger Per-Anders Blommefors, besiktningsansvarig på Bilprovningen.

Hastighetsmätningen i en bil grundar sig på hur snabbt hjulen snurrar och tillverkarna vill ha en marginal eftersom saker som däcktryck och slitage kan påverka. Faktum är att det kan skilja så mycket som 15 kilometer i timmen mellan mätare och bilens faktiska hastighet.

Livet med skyddad identitet blev en ny mardröm

Sandra som lever med skyddad identitet skriver en bok om sina erfarenheter. ”Skrivandet har gjort att jag förstått vad det var som egentligen hände”, berättar hon.
Sandra som lever med skyddad identitet skriver en bok om sina erfarenheter. ”Skrivandet har gjort att jag förstått vad det var som egentligen hände”, berättar hon.Foto: Carl Johan Engvall

Sandra tog till slut beslutet att fly med barnen från deras våldsamma och missbrukande pappa. Men det var inte att lämna som var det svåraste, utan att försöka starta upp ett liv efteråt – med skyddad identitet.

– Jag hade ingen aning vilket liv som väntade, berättar Sandra för YA.

Att inte kunna berätta om sitt förflutna eller vem man är har inneburit många svårigheter, allt från att skaffa bostad till att ha ett socialt liv.

– Hur skaffar man vänner när man inte kan berätta om sig själv? Det tär att hålla på och ljuga. Och att röra sig ute i samhället innebär en risk att någon som känner min före detta man känner igen mig. Därför är jag mest hemma. Jag känner mig fruktansvärt ensam.

Sandra beskriver sig själv och alla de andra kvinnor som lever gömda som ett tyst kollektiv.

– Vi har liksom blivit av med vårt medborgarskap och vi kan inte göra våra röster hörda. Våra förövare får kanske ett straff men kan sedan leva vidare. Vi måste gömma oss för alltid.

Storföretagen i Ystad – omsätter över en miljard

Ystads tre största företag har drygt 360 anställda och omsätter mer än de 20 följande företagen på topplistan tillsammans
Ystads tre största företag har drygt 360 anställda och omsätter mer än de 20 följande företagen på topplistan tillsammans

Ystad har tre företag som var för sig omsätter över en miljard kronor per år. Det är Polykemi, Atobatc och Vossloh. Polykemi är störst med nästan 1,4 miljarder kronor i omsättning. Atobatc omsatte 1,3 miljarder och Vossloh 1,1 miljarder kronor.

Annons

För Vossloh och Atobatc är förra årsredovisningen den första där de passerar miljardstrecket.

– Siffran i sig visar riktning tycker jag. Den berättar att vi tagit nästa kliv. Att vi ökar omsättningen ger oss större möjligheter att påverka, såväl lokalt som globalt och vi har större utrymme att utvecklas som arbetsgivare, vi attraherar fler unga. Det ger oss större möjligheter att investera, säger Camilla Helgesson, Sverigeansvarig på Vossloh.

Polykemi är också det företag som har flest anställda i topptrion. Med sina 221 anställda tävlar de med Ystads saltsjöbad om förstaplatsen som Ystads största privata arbetsgivare.

Mattias LundvallSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons