Annons

Verklighetens Svinalängor tar över

Wallander har satt Ystad på filmturismkartan. "Men visst begriper vi att Wallander inte kan leva för evigt", säger Marie Holmström, turistsamordnare på Ystads kommun.
Ystad • Publicerad 21 november 2009

Samtidigt hoppas hon att Henning Mankells kommissarie ska fortsätta att locka turister till Ystad. Men man kan inte lita på enbart Wallander om Ystads ska förbli en filmstad och ett resmål för filmturister.

Nästa dragplåster är Svinalängorna. Susanna Alakoskis svarta skildring från 1970-talets Ystad. Inspelningarna har nyss avslutats. Huvudpersonen Leena spelas av Noomi Rapace, hyllad som Lisbet Salander i filmerna efter Stieg Larssons deckare.

Annons

– Vi ska ha premiär på Svinalängorna 5 november 2010 både i Ystad och i Stockholm. Drömmen är att ha premiären på Ystads teater, säger Helena Danielsson, producent på Heppfilm, ett av bolagen bakom filmen.

Pernilla August debuterar som långfilmsregissör. Hennes internationella renommé tillsammans med att Noomi Rapace nu har slagit igenom internationellt gör filmen intressant i ett filmturistperspektiv.

– Det finns ett stort internationellt intresse, säger Helena Danielsson. Hon berättar att ett samarbete är inlett med Ystads kommun där man håller på att inventera platser där filmen har spelats in, stopp för en framtida filmisk och litterär rundtur på Fridhem, verklighetens Svinalängor.

När filmen har premiär ges den ut i pocket igen, nu med en bild från filmen på omslaget.

Heppfilm har mer på gång i filmväg som berör Ystad. Som alltid när det gäller film är ingenting klart förrän i sista stund. Men en film om Zarah Leander ska spelas in, delvis i Ystad studios. Det blir en storfilm med internationella stjärnor, enligt Helena Danielsson.

Vem som spelar Stjärnan är inte klart.

På den nationella filmscenen väntar Robert Lillhonga på att göra en ny långfilm efter uppmärksammade Hata Göteborg. Även den här filmen kommer till viss del att göras i Ystad, enligt Helena Danielsson.

Av allt att döma fortsätter filmfabriken i Ystad att producera filmer, och sannolikt hittar filmturisterna hit ännu en tid även om Kurt Wallander har löst sitt sista fall.

Ulf Mårtensson ulf.martensson@allehandasyd.se
Ulf Mårtensson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons