Annons

Viktoriaja kan få stanna i Sverige

Den brännskadade flickan Viktorija Martinova, 6 år, behöver förhoppningsvis aldrig återvända till sitt barnhem i Lettland.
Ystad • Publicerad 27 maj 2003
Viktorija Martinova. Arkivbild: Bass Nilsson
Viktorija Martinova. Arkivbild: Bass NilssonFoto: 

Nedriafondens grundare, Kurt Sköld, tar hand om sin skyddsling Viktorija Martinova. Arkivbild: Bass Nilsson I måndags landade Viktorija i Sverige för en ny bedömning av hennes hudtransplantationer och enligt Kurt Sköld på Nedirafonden i Ystad, som tagit sig an fallet, verkar allt vara klart för att en svensk familj ska adoptera henne. - Vi hoppas nu att hon ska slippa ännu en separation och få lov att stanna. Alla myndigheter i Sverige har sagt ja. Bollen ligger nu hos myndigheterna i Lettland och det ser positivt ut. Det enda vi väntar på nu är ett domstolsbelsut, säger Kurt Sköld. YA har skrivit om Viktorija Martinovas öde flera gånger tidigare. För tre år sedan brännskadade hennes alkoholiserade mamma henne svårt och låste in henne i en skrubb i två veckor. När en läkare hittade Viktorija var hon undernärd och hennes brännskador hade blivit svarta. Månader på sjukhus följde, där personalen inte kunde göra mycket för henne. Hon överlevde trots allt och sattes på ett barnhem. Den tilltänkta adoptivfamiljen bor i Käglinge och har varit Viktorijas värdfamilj under tidigare besök. Senast flickan var på universitetssjukhuset MAS i Malmö för sina transplantationer var i höstas. - Familjen fäste sig så vid Viktorija när hon bodde hos dem, att de har ansökt om adoption. Detta är en solskenshistoria som har utvecklat sig i mycket motgångar under ett och ett halvt år, säger Kurt Sköld. Han säger att han själv har hållt kontakten med Viktorija genom att ringa henne på barnhemmet i Lettland två gånger i veckan. - Barnhemmet är ett fruktansvärt ställe men Viktorija vet att det nu är ser ut som att hon får stanna i Sverige. Och någon mer strålande lycklig syn än Viktorija när vi mötte henne nu i Malmö, ja, det går inte att tänka sig. Jag kan säga att det är till 99 procent klart att hon får stanna, säger Kurt Sköld. Under alla omständigheter kommer Viktorija att stanna i Oxie under sommaren.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons