Annons

Vind i seglen när optimistjollar ger sig ut på havet

Det är andra veckan på seglarskolan i Ystad hamn. Totte Weier står vid sin optimistjolle och förbereder sig för att sjösätta båten. Knopar knyts, seglet fästs och så ska flytvästen på.
Ystad • Publicerad 24 juni 2014
Freja af Uhr har siktet på den röda bojen.Foto: Foto: Bass Nilsson
Seglarinstruktören Hannes O. Tedin hjälper Oscar Johnsson med seglet.Foto: Foto: Bass Nilsson

– Jag utövar många sporter men segling är nog det jag kommer hålla på med längst, säger Totte Weier som har seglat i fem år och drömmer om att få segla en katamaran.

Nils Johnsson tycker det är roligast att kapsejsa, när båten välter. Han har lärt sig mycket om segling den senaste veckan berättar han. Sedan knyter han en åttan-knop på änden av det repet som han styr seglet med.

Annons

– När man kapsejsar får man bada, det är kul. Det är inte så kallt för jag har våtdräkt på mig, säger Nils Johnsson innan han rullar ner båten mot vattnet.

Lagom med blåst

Seglarinstruktören Samuel Ahlbeck hjälper Freja af Uhr att göra sin båt redo för sjösättning. Det syns bara ett fåtal moln på himlen och vattnet glittrar i solen. Det är fortsättnings- och kappseglarkursen som ska ut på havet i dag.

– Det är bra segelväder i dag. I går blåste det nästan lite för mycket och då blev många rädda, säger Samuel Ahlbeck.

Totte Weier tycker där-emot om när det är blåsigt.

– Det är roligast att segla när det är storm, då går det snabbare och man måste luta sig ut från båten. I dag är det inte så mycket vind, så då kommer jag mest sitta ner, säger han och kisar i solen.

Seglareleverna är ivriga. ”Kan vi segla ut så länge Hannes?” ropar en av eleverna från sin båt. ”Ja, men håll er här inne i hamnen så länge”, svarar seglar- instruktören Hannes O. Tedin. Han har tävlat kappsegling många gånger och snart väntar Bornholmrunt. Innan dess ska han förmedla sina kunskaper till seglareleverna.

– Efter att ha bemästrat en optimistjolle kan man övergå till en större laser båt, säger Hannes O. Tedin.

Kryssa och länsa

Hannes O. Tedin åker ut med motorbåten för att lägga ut dagens övningsbana. Han håller uppe en flagga för att se hur vinden blåser. Han tittar på vågorna och berättar att de är små och långa. Två bojar läggs ut, dem ska eleverna segla runt om. Idag ska de lära sig kryssa och länsa. Det vill säga segla i motvind och medvind.

Annons

Efter en stund seglar optimistjollarna ut på en rad från hamninloppet. Hannes O. Tedin får fullt upp med att ge tips och instruktioner till seglareleverna. ”Dra upp centerbrädet” och ”lägg bommen i hörnan”. En efter en seglar båtarna mot den röda bojen.

Efter övningen ska de åka till stranden för att äta lunch.

I år har Ystad segelsällskap seglarskola i dubbelt så många veckor som i fjor, i sex veckor ska unga mellan 8 och 15 år lära sig att segla. I sommar kommer även vuxna kunna gå seglarkurser.

– Det är viktigt att vi satsar mer på ungdomar, säger Hannes O. Hedin.

Maria Sällberg
Cecilia Uddenfeldt
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons