Annons

Vinterkräksjukan väntar runt hörnet

I oktober slog vinterkräksjukan till i Borrby. För ett par veckor sedan stängde samma gissel en skola i Veberöd. Nu förbereder man sig på Ystads lasarett på ett utbrott inom kort. "Det handlar nog bara om dagar", säger hygiensjuksköterskan Solweig Andersson.
Ystad • Publicerad 9 december 2011
Foto: 

Än så länge har årets vinterkräksjuka bara dykt upp som spridda skurar i Skåne. Det rapporterar Labmedicin Skåne, den förvaltning som analyserar alla provtagningar vid misstänkta utbrott av caliciviruset i regionen. Samtidigt konstaterar Smittskyddsinstitutet att antalet sökningar där ordet "kräk" ingår har ökat markant på Vårdguiden.se.

– Vinterkräksjukan har helt klart startat i andra delar av landet och det dröjer inte länge förrän vi också får den. Man vet inte exakt varför, men utbrottet brukar sammanfalla med den första frosten. Det är ett märkligt fenomen men det brukar alltid stämma, säger hygiensjuksköterska Solweig Andersson på Vårdhygien Skåne som bland annat arbetar på Ystads lasarett.

Annons

Hon skiljer dock mellan två vanliga grupper av caliciviruset‚ en som man kan få genom att förtära vissa livsmedel – och nämner importerade frusna hallon som "den klassiska källan" – och en annan grupp som är betydligt mer smittsam människor emellan.

– Den väldigt smittsamma varianten är den som brukar komma med första frosten, och som är så besvärlig på arbetsplatserna, säger Solweig Andersson.

Om man tidigare drabbats av vinterkräksjukan kan man ha en viss immunitet under en viss tid. Men enligt Anders Widell, överläkare på Labmedicin Skåne, ska man inte hoppas för mycket på det.

– Just den här varianten, som kallas 2:4, ändrar sig lite år från år. Det är nästan som om viruset lärt sig att trixa förbi immuniteten och har därmed blivit ett återkommande gissel i vår del av världen på senare år. Varför är det ingen som vet, säger han.

En iaktta en god handhygien är ett viktigt steg för att förhindra att smittan sprids vidare.

För sjukvårdspersonal som drabbats av vinterkräksjuka kräver arbetsgivaren att den insjuknade varit symptomfri i 24 timmar innan man återväder till jobbet. Rekommendationen för alla andra är 48 timmar efter senaste kräkningen.

– Anledningen till att vi skiljer på vårdpersonal är att de vet att följa Socialstyrelsens basala hygienriktlinjer. Det kan vi inte begära av andra, därför lägger man på ett dygn, säger Solweig Andersson.

Ann-Louise Olander
Fredrik Sjöstrand
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons