Annons

”Vintertid känns pendlingen dryg”

Charlotte Viklund bor i Tomelilla och arbetar som undersköterska i Ystads kommun. Hon är en typisk anställd i Ystads kommun.
Ystad • Publicerad 17 december 2011
Charlotte Viklund är en av 25 undersköterskor som pendlar från hemmet i Tomelilla till jobbet i Ystads kommun. Foto: Anette Sjöstrand
Charlotte Viklund är en av 25 undersköterskor som pendlar från hemmet i Tomelilla till jobbet i Ystads kommun. Foto: Anette SjöstrandFoto: Anette Sjöstrand

Charlotte Viklund har jobbat på Löderupshemmet sedan 2006. Hon började där när hon hade svårt att få jobb i Tomelilla.

– Jag trivs väldigt bra i Löderup. Men vintertid känns pendlingen lite dryg, säger hon.

Annons

Till och från jobbet måste hon åka med egen bil. Att pendla med kollektivtrafiken skulle bli för krångligt och skulle kräva att hon först tog buss eller tåg till Ystad och därefter buss till Löderup.

Bilresan mellan hennes bostad i centrala Tomelilla till äldreboendet i Löderup tar 20-25 minuter.

Som undersköterska inom äldreomsorgen arbetar Charlotte Viklund såväl dag- och kvällstid som helger.

– Därför är det svårt att samåka. Men ibland händer det att någon av mina kollegor som också bor i Tomelilla har samma arbetstid som jag och då kör vi tillsammans.

Av Ystads 397 undersköterskor bor 85 (21,5 procent) utanför kommunen och pendlar till jobbet i Ystads kommun. Nästan 30 procent, eller 25 av dem som pendlar bor i Tomelilla.

Ann-Louise Olander
Cecilia Billgren
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons