Annons

Visst fungerar euron i Ystad

- En tjock grillad i bröd, tack. Och så vill jag betala med euro. Agneta Mårtensson i Hamnkiosken är förberedd när Bosse Andersson handlar en korv. De nya europeiska sedlarna duger hur bra som helst.
Ystad • Publicerad 3 januari 2002

Men mer än nio kronor vill han inte ge för en euro, trots att dagskursen ligger på 9:37. - Det är faktiskt första gången jag ser en euro. Man vet ju inte vad den är värd i morgon. Jag lägger mig en bit under officiella växelkursen för säkerhets skull, säger Leif Mårtensson, ägare till Hamnkiosken.

Att röra sig med euro i Ystad verkar smärtfritt. Tanka på Statoil, handla drycker på Systembolaget eller betala hotellrummet på Saltsjöbaden. Inga problem. Bosse Gustafsson på Taxi Ystad är visserligen lite tveksam när vi halar fram de nypressade sedlarna.

Annons

- Tänker ni betala med dom? Oj, då måste jag nog ringa och kolla kursen först, säger han.

Men även taxichauffören accepterar euron. Och köpmannaföreningens ordförande Benny Johansson tror inte att någon av hans närmare 100 medlemmar tackar nej till en affär på grund av valutan. - Det är upp till var och en. Men föreningens huvudmål är ju att göra Ystad till en så bra köpstad som möjligt. Och då måste vi så klart ta emot euro.

Helena Nilsson på Forex berättar att hon gjort många transaktioner med euro under torsdagen.

- Dels är det resenärer på väg ut i Europa, exempelvis till Spanien eller Österrike. Men vi har också haft flera kunder som växlat in D-mark som de samlat på sig, säger Helena Nilsson.

Priset för en euro steg på torsdagen till 9:37. Onsdagens kurs låg på 9:34.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons