Annons

Vittnen får mer stöd och hjälp

Målsägare och vittnen i Ystads tingsrätt har redan fått tillgång till ett eget väntrum och får inom kort också så kallade vittnesstöd. I maj månad inleder dessa sitt arbete på tingsrätten.
Ystad • Publicerad 3 mars 2002

- Det kan vara tufft att på egen hand klara av en rättegång. Speciellt för den som aldrig tidigare varit med om detta eller för den som skall vittna i ett känsloladdat mål. Vi har i mån av resurser tidigare ställt upp som stöd, men detta blir något helt annat, säger Irene Sörtoft, Brottsoffer- och kvinnojouren i Ystad, Skurup och Sjöbo. Det är Brottsoffermyndigheten i Umeå som på regeringens uppdrag genomför projektet tillsammans med lokala tingsrätter och brottsofferjourer. För Ystads del innebär projektet 20 studietimmar och föreläsningar med polis, åklagare, advokat och domare. Utbildningen tar också upp bemötandefrågor, krishantering, skadestånd och ett brottsoffers egna upplevelser. - Att komma till en främmande miljö, särskilt om man är ensam, är något som många människor upplever som stressande. Att få sällskap av en vänlig person kan förändra hela känslan av ensamhet och utsatthet, anser projektledare Martha Gunnarsson på Brottsoffermyndigheten i Umeå. - Vittnesstöden ska avlägga så kallat etiskt tyshetslöfte och får aldrig diskutera målens innehåll med vittnen eller brottsoffer. De ska också berätta och svara på frågor om hur en tingsrättsförhandling går till. Vidare ska de hjälpa till med praktiska saker, veta i vilken sal förhandlingen hålls, berätta om vilka de olika personerna i salen är, vilka olika uppgifter de har och kunna ge svar på liknande frågor. I samband med ombyggnaden av Ystads tingsrätt inrättades ett speciellt väntrum för vittnen och målsägare. Därmed behöver de och de misstänkta gärningsmännen inte konfronteras med varandra före rättegången och i pauserna. Även detta är ett led i försöken att öka trygghetskänslan för vittnen och målsägare. - Ett lugnt vittne är ett bra vittne som bidrar till en ökad rättssäkerhet, anser Martha Gunnarsson. Hon reser från Umeå till Ystad den 12 mars för att kunna delta i den informationsträff om den nya verksamheten som då ordnas i staden.

Patrik Nyström patrik.nystrom@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons