Annons

Wallander? Ja, någonstans i Skåne...

Så har den nu haft smygpremiär. BBC:s Wallander. Med tanke på all hysch hysch angående inspelningarna och på vilka resurser de normalt har att tillgå var förväntningarna mer än lovligt uppskruvade. Och vi fick se den en vecka innan engelsmännen. Bara det!
Ystad • Publicerad 24 november 2008
Helena Blendberg.
Helena Blendberg.Foto: 

Specialinbjudna gäster och medlemmar i Ystads Filmfond samlades på Saltsjöbaden, bjöds på snittar och bubbel och lotsades sedan in i filmsalen.

Villospår - Sidetracked på engelska - är en mörk berättelse. Och mörk var filmen. Tänk Roy Andersson. Tänk extrema close-ups. Mycket skäggstubb blir det. Och en gråtande Kurt Wallander gestaltad av Kenneth Branagh.

Annons

Men inte en enda Ystadsbo. Undrar hur alla statister tänker när de ilar i väg och köper dvd:n till våren. Det mesta av deras medverkan brukar ju i och för sig bli bortklippt, men här syns knappt några spår av dem. Bara ett par sekunder med ett antal journalister på Fritidsbadets, förlåt polishusets trappa.

Sak samma gäller för staden Ystad som för statisterna. Inte ett enda korsvirkeshus. Inte en enda vy som säger att det är just Ystad. Inga gatubilder. Inget folkliv. Bara ett bråk utanför Pressbyrån. Däremot blir det lite humoristiskt att höra engelsmän uttala Kurt och Tomelilla. Inte helt enkelt på brittisk-engelska...

De som tycker att filmerna är viktiga för att marknadsföra Ystad-Österlen ska nog hoppas mer på den 50 minuter långa dokumentären som BBC spelat in för att visa inspelningsplatserna.

Helena Blendberg helena.blendberg@allehandasyd.se
Helena Blendberg
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons