Annons

Wallanderfilmerna dyrare än beräknat

Wallanderprojektet håller inte budgeten. Nu snabbas tempot i inspelningarna upp för att pengarna ska räcka.
Ystad • Publicerad 24 januari 2006
I januari förra året spelades scener till Wallanderfilmen Byfånen in på Stortorget i Ystad. Arkivbild: Jan-Olle Persson
I januari förra året spelades scener till Wallanderfilmen Byfånen in på Stortorget i Ystad. Arkivbild: Jan-Olle PerssonFoto: 

Produktionsbolaget Yellow Bird, som står bakom Wallanderprojektet i Ystad, har en budget på omkring 190 miljoner kronor.

Ett antal av dem har kommunerna i sydöstra Skåne och Film i Skåne bidragit med för att stödja projektet.

Annons

Nu visar det sig att pengarna gått åt snabbare än beräknat. – Det blev lite dyrare än budgeterat, men det är ingenting som på något sätt kommer att störa kvaliteten, säger Lars Björkman på Yellow Bird.

Yellow Bird ska göra 13 Wallanderfilmer för svensk och internationell tv. En del av filmerna går även upp på bio. Hittills är nio filmer klara. Fyra återstår alltså att göra.

För att komma i kapp budgetmässigt ska Yellow Bird öka inspelningstempot av de sista filmerna. Till varje film i projektet har det avsatts omkring 20 inspelningsdagar. Det fortsätter man med.

– Men vi tar inga pauser emellan och ska vara mer rationella, säger Lars Björkman.

Vad fördyringen beror på ska en utvärdering ge svar på.

Enligt Lars Björkman är det vanligt att filmprojekt blir dyrare än budgeterat. Någon fara för Wallanderprojektet är det inte, säger han.

Anna Maria Erling

0411-55 78 46

anna.maria.erling@allehanda.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons