Annons

Ynglingar åtalas för mordförsök

(Uppdaterad 17.20) Två unga män åtalas för att ha försökt mörda en 13-årig flicka i Ystad i slutet av september. En av männen åtalas dessutom för att ha våldtagit flickan. Men fortfarande saknas det vapen som mannen använde sig av.
Ystad • Publicerad 4 november 2002

Männen, 17 respektive 18 år gamla, åtalas båda för försök till mord på flickan i Sandskogen natten till den 21 september. De ska enligt åklagaren i samförstånd ha misshandlat henne med uppsåt att döda. - Den ene har varit beroende av den andre för att utföra det de har gjort, säger Anders Karlsson kriminalinspektör på Polisområde Södra Skåne. 17-åringen har enligt åklagaren stuckit den 13-åriga flickan sammanlagt 17 gånger med en skruvmejsel eller något annat vasst föremål. Trots ett intensivt sökande efter tillhygget - bland annat sökte sex hundpatruller av hela området mellan Nybroån och Saltsjöbaden - har polisen ännu inte hittat vapnet. Men enligt Anders Karlsson är den samlade bedömningen efter utredningen att det är en skruvmejsel som använts. 18-åringen ska ha hjälpt 17-åringen att knuffa, bära och hålla fast flickan samt sparkat och slagit henne ett flertal gånger. Den 18-årige mannen åtalas dessutom för att innan mordförsöket ha våldtagit den 13-åriga flickan. Våldtäkten ska ha utförts i ett buskage i Sandskogen i Ystad. Efter våldtäkten har 18-åringen enligt åklagaren stulit flickans handväska innehållande bland annat en mobiltelefon. Han åtalas därför även för grov stöld. Brotten har begåtts i närheten av Ystads Saltsjöbad. Efter våldtäkten pressades flickan att hoppa in i bilen igen men efter en kortare sträcka tvingades hon åter ut ur fordonet varpå 17 och 18- åringen enligt stämningsansökan försökte mörda henne. De två männen har i förhör gjort vissa medgivanden men enligt Anders Karlsson har de delvis lämnat motstridiga uppgifter. - Vissa bitar har de medgivit men andra har de förnekat, säger Anders Karlsson. 17-åringen erkände i ett inledande förhör grov misshandel av den 13-åriga flickan, men sedan brottsrubriceringen satts till försök till mord har både 17- och 18-åringen förnekat brott vid häktningsförhandlingarna. 18-åringen har vid häktningsförhandlingar även bestritt misstankarna om våldtäkt. Enligt Anders Karlsson finns det vittnesuppgifter som stödjer flickans berättelse av händelseförloppet. Bland annat har ett vittne hört skrik i Sandskogen den aktuella kvällen. Åklagaren åberopar dessutom som bevis förhör med den 19-åring som till en början anhölls och begärdes häktad för medhjälp till våldtäkt och medhjälp till grov misshandel. Den 19-årige mannen som ska ha varit den som körde bilen som männen färdades i under kvällen, häktades dock aldrig och han åtalas inte heller för något brott. Enligt kriminalinspektör Anders Karlsson var graden av delaktighet i brotten för svag. Både 17- och 18-åringen åtalas även för att ha misshandlat en man i Rydsgård tidigare under kvällen. Mannen fick ta emot ett flertal sparkar och slag mot huvud och överkropp. 17-åringen åtalas slutligen även för rattfylleri och olovlig körning. Han och 18-åringen stoppades natten till den 21 september på Norra Ringen i Lund i samma bil som använts tidigare under kvällen. 17-åringen var då berusad. Rättegången mot de två männen inleds på torsdag.

Magnus Aspegren
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons