Annons

Ystad bra på svenska för invandrare

Undervisningen i svenska för invandrare går lysande i Ystad. Jämfört med rikssnittet lämnar nästan dubbelt så många kursen med godkänt resultat, knappt hälften så många hoppar av och kostnaden per heltidselev är knappt en tredjedel jämfört med genomsnittet.
Ystad • Publicerad 29 mars 2002

Rektor Siv Heander på Komvux är nöjd med resultatet och menar att en del av framgången ligger i de särskilt utarbetade sätt man arbetar på. Sedan tre år tillbaka använder man sig av konversatörer flera gånger i veckan. Det är svenskar som på ideell basis kommer till skolan för att eleverna ska få konversera i mindre grupper. - Det blir en positiv anda och eleverna kommer närmare varandra i de mindre grupperna. Många av dem träffas numera på fritiden också, säger Siv Heander. I de två grupperna går sammanlagt 33 elever från flera olika länder - Peru, Kina, Thailand, Kosovo, Australien och Iran. - Att eleverna kommer från så många olika länder gör också att de tvingas tala svenska med varandra, säger Siv Heander. Många av de som deltar i undervisningen är vad Siv Heander kallar för kärleksinflyttade. De kom till Sverige för kärleks skull. Deras kontaktnät finns redan när de kommer och då går också språkinlärningen snabbare. Sedan i början av året har Ystads kommun beslutat om ett nollintag av flyktingar, något som också märks i svenskundervisningen. - Om personer kommer hit med svåra traumatiska upplevelser med sig är kanske inte motivationen så stor för att lära sig svenska. Men jag tycker det är synd att man valt att inte ta emot flyktingar, vi har en organisation som har kapacitet att ta hand om dem. En del av förklaringen till att Ystad ligger så bra till i statistiken tror Siv Heander bottnar i stadens storlek. - Ystad är så litet, vi har inga riktiga invandrargrupper utan kontaknätet byggs ut snabbt.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons