Annons

Ystad först med filteråklagare

Åklagare och polis i Ystad skall nu arbeta på ett helt nytt sätt. Ystad och Lund blir nämligen först i Skåne med att införa så kallade filteråklagare, som tidigt ska bedöma om en större polisutredning är meningsfull.
Ystad • Publicerad 14 januari 2002

Åklagarna ska tillsammans med polisen redan när en utredning inleds bedömer möjligheterna att binda en gärningsman till brottet.

Prioriteringen gör att polisen kan lägga all kraft på utredningar som ger resultat.

Annons

Numera finns endast två av tidigare fyra åklagare kvar i Ystad. Omorganisationen har skett trots att tullmålen ökar och trots att alla häktningar och rättegångar i Simrishamn nu överförs till Ystads tingsrätt.

Men de två Ystadsåklagare som har sina arbetsplatser på tredje kammaren i Malmö skall även i framtiden ta sig an ärenden i Ystads tingsrätt.

Under senvåren flyttar Polisområde Södra Skånes spaningsavdelning in i åklagarnas nuvarande lokaler på polishusets första våning.

De två kvarvarande åklagarna flyttar i sin tur upp till spaningsavdelningens lokaler på andra våningen och får alltså nya tjänsterum vägg i vägg med polisens utredare. Detta anses som en klar fördel för ett nära samarbete mellan polis och åklagare:

- Ofta är det ganska besvärligt att inte ha åklagarna på samma våningsplan som oss. Åklagarna är ju oftast förundersökningsledare. I många utredningar är det viktigt med en fortlöpande kontakt mellan oss och dem, säger kriminalinspektör Ulf Löwengren.

- Jag är nöjd med utformningen av den nya verksamheten. Vi förfogar i dag över åklagare som specialiserat sig inom vissa områden. När det gäller till exempel IT-relaterade brott och större smugglingsbrott får Ystad liksom övriga tingsrätter i vårt område hjälp av dem, berättar chefsåklagare Stefan Göransson på tredje kammaren i Malmö.

I Stefan Göranssons ursprungliga förslag till överåklagare Sven-Erik Alhem om omorganisation skulle samtliga åklagare i Ystad flyttas till Malmö. Men trots att det inte blev så eftersom två åklagare är kvar i Ystad är chefsåklagaren nöjd:

- tt åklagarna finns på plats i Ystad är bra när det gäller till exempel häktningsförhandlingar som utsätts med kort varsel. Dessutom är det ju förhandlingar i Ystads tingsrätt under tre hela dagar i veckan, säger Stefan Göransson.

Kvar som åklagare i Ystad blir Ulf Forsberg och Lena Bredstedt. På tredje kammaren i Malmö tar Peter Ståhl och Jeanette Sprimont sig an ärenden i Ystad.

- Det är för tidigt att säga något om hur den nya organisationen kommer att fungera. Men det faktum att vi är med redan i utredningarnas inledningsskede låter väldigt bra, säger Lena Bredstedt.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons