Annons

Ystad kan få 20 nya telemaster

Den nya generationens mobiltelefoni är på väg hit. På byggnadskontoret ligger en hög med ansökningar om att få sätta upp 21 stycken nya mobiltelemaster runt omkring i Ystads kommun. Från Snårestad i väster, till Löderup i öster och Gustavsborg i norr.
Ystad • Publicerad 15 november 2002
Einar Nilsson i Stora Herrestad har inga problem med mast. Bild: Jan-Olle Persson
Einar Nilsson i Stora Herrestad har inga problem med mast. Bild: Jan-Olle PerssonFoto: 

Oron för de så kallade 3G-masterna kan summeras med att de är "fula och farliga". Det vet bygglovschef Tommy Stenfeldt som tidigare har skickat ut förfrågningar till ett antal fastighetsägare för att pejla reaktionerna. De boende är rädda dels för strålning, och dels för att masterna kan bli farliga klätterställningar för barn. Speciellt är det strålningen som oroar, men just den aspekten kommer inte kommunen att behandla. - Detta är inget vi kan eller ska bedöma. Det har varit en för kraftig fokusering på strålning i den här debatten. Kommunförbundet och länsstyrelsen är ense om att om Statens Strålskyddsinspektion och Socialstyrelsen säger att den här strålningen är helt ointressant, då får vi lita på dem, säger Tommy Stenfeldt. Telemasterna som det handlar om är dels tunna master på cirka 60 meters höjd som måste stagas med linor, och dels självstagande torn på cirka 30 meter. - Det här med att masterna förfular landskapet och sänker värdet på fastigheter är samma kritik som riktats mot vindkraftverk tidigare. - Vad som är nytt är oron för att masterna ska bli klätterställningar. Men om inte barnen klättrar på kraftledningar, varför skulle de klättra på dessa master? säger Tommy Stenfeldt. De flesta master kommer enligt operatörerna dessutom att utrustas med klätterskydd, säger Tommy Stenfeldt. 19 av ansökningarna rör nya master eller torn, medan de resterande två rör placeringar på redan befintliga byggnader: en silo nere i Ystads hamn och S:ta Maria kyrka. Tommy Stenfeldt skickar i dagarna ut brev till de som bor inom en radie på 300-400 meter från de föreslagna masterna för att få in deras synpunkter. I dag finns cirka ett 20-tal "vanliga" GSM-master i kommunen, och även detta nätet förväntas att byggas ut så småningom. Dessa master kan även komma att kompletteras med antenner för 3G. Bolagen har fått skriva på förbindelser att de måste upplåta utrymme för andra 3G-operatörer på sina master, detta för att hålla nere antalet master i bygden. Bygglovschefen tror att han kommer att få ta emot en hel del synpunkter på de nya masterna. - Folk tycker väl egentligen att det här med 3G är bra, och de gillar ju att använda sina mobiltelefoner, men de vill säkert inte ha de här masterna i närheten av sitt hus. "Bra, men inte här", kan man väl säga. Det är precis som med vindkraftverken. Människor är ju inte emot ren energi, men de vill inte påverkas av eller se vindmöllorna, säger Tommy Stenfeldt. Den 28 november ska miljö- och byggnadsförvaltningen besluta om bygglov för masterna.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons