Annons

Ystad rekommederas höja skatten

Höj kommunalskatten i Ystad med 50 öre - inte med 18 öre som tidigare diskuterats. Det föreslår Svenska Kommunförbundets experter som granskat kommunens finanser.
Ystad • Publicerad 12 november 2002

Framtiden ser ekonomiskt kärv ut för Ystad i den nya rapporten. I prognosen beräknas kommunens resultat falla från plus 18 miljoner år 2001, till minus 31,5 miljoner år 2006. Förändringar krävs och därmed kan kommuninvånarna drabbas av en höjning på en krona och 50 öre, om man räknar in Region Skånes höjning av skatten med en krona. Kommunens ekonomichef Bengt-Sture Olsson är inte förvånad över experternas analys. - Detta bekräftar vad jag länge sagt. Att vi investerar så mycket - Bellevue, Ungdomens Hus, ja, man orkar inte räkna upp allt - att vi inte kommer att kunna hålla driftskostnaderna nere. Och 18 öre förslår inte långt. Vi behöver någon form av ökad intäkt, men hur eller vad är en politisk fråga, säger han. Orsakerna till den negativa utvecklingen är bland annat att nettokostnaderna ökar snabbare än intäkterna, och stigande pensionskostnader. Bostadsbristen påverkar också kommunen negativt eftersom det hindrar folk att flytta till Ystad och betala skatt. Kommunalskatten har inte höjts i Ystad sedan 1984, utan tvärtom sänkts med nio öre. Skattesatsen i kommunen är i dag under snittet i riket. - Vi har ju räknat med sämre tider, men rapporten visar en ännu mörkare framtid. Nu ska det tilläggas att när vi tidigare diskuterat en höjning med 18 öre, så har vi haft ett annat tidsperspektiv. Kommunförbundets framtidsprognos sträcker sig ända till 2006, och så långt har vi inte tittat, säger tillträdande kommunalråd Kent Mårtensson (s). Ystad får bland annat gott betyg för sin medvetenhet om dagens ekonomiska situation och dokumentationen av denna. Men det är framtiden som oroar och Kommunförbundets rapport pekar på att det finns mycket små ekonomiska marginaler för oförutsedda händelser. Experterna föreslår kommunen att minska investeringstakten, skapa en amorteringsplan för att minska skulderna, samt att höja skatten med omkring 50 öre. En skattehöjning på 18 öre har tidigare i höst diskuterats av den nya majoriteten. En sådan höjning motsvarar 36 kronor mer i månaden för en person med en månadslön på 20 000 kronor. En skattehöjning på 50 öre motsvarar för samma person 100 kronor mer i månaden. - Vi ska resonera om Kommunförbundets förslag inom partiet till helgen, och sedan tillsammans med samarbetspartierna på måndag. Vi måste ha en ställning klar tills kommunfullmäktige nästa torsdag, säger Kent Mårtensson. - Det här är inte enkelt och vi måste hitta en politisk lösning på vad som väntar. Det känns inte helt lätt att höja så här mycket på en gång. Samtidigt vill vi kunna svara upp till den service vi vill kunna ge, och hur får vi pengar till det? Kent Mårtensson säger att en skattehöjning på 50 öre skulle ge kommunen en intäktshöjning på mellan 15 och 20 miljoner kronor om året. I dag är kommunalskatten i Ystad 19.86 kronor.

Peter Hellemark peter.hellemark@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons