Annons

Ystad siktar på att bli störst i Norden inom film

Ystad sticker ut hakan. Kommunen siktar på att Ystad-Österlenregionen ska vara Nordens ledande filmregion om sju år. "Vi är redan på god väg med de 27 långfilmer som spelats in", säger kommunalrådet Thomas Lantz (m) om visionen för 2015.
Ystad • Publicerad 27 november 2008
Den bästa av mödrar, Wallanderfilmen Hämnaren, BBC:s Wallandersatsning och vampyrfilmen Frostbiten har satt Ystad på filmkartan. Arkivbilder: YAFoto: 
Foto: 
Foto: 
Foto: 

Kommunstyrelsen har tagit fram en filmstrategi som sedan ska fastställas kommunfullmäktige.

- Filmen är oerhört viktig för kommunen. Vi har försökt att strukturera vårt fortsatta arbete och berätta vad vi vill, säger Thomas Lantz.

Annons

Förutom alla filmer som spelats in pekar han på de utbildningar som startats i Ystad och de 32 olika filmföretag som etablerats i regionen de senaste åren.

Det är grunden för kommunens fortsatta arbete.

De olika Wallanderfilmerna har hittills varit det stora. Strategin går ut på att Ystad ska utvecklas som filmstad även efter det att Kurt Wallanders äventyr på bioduken och dvd är över.

- Det finns en bortre gräns för hur länge Wallanderfilminspelningarna kan hålla på, säger Thomas Lantz. Strategin är att marknadsföra Ystad-Österlen som en fantastisk filmregion för att se till att långsiktigt säkerställa inspelning av långfilm. Ystad vill också bredda filminspelningarna för att även locka tv- och reklamfilmare.

Kommunen vill utveckla olika filmaktiviteter.

- Vi har redan en filmfestival för barn. Vi skulle vilja ha en för vuxna också, säger Tomas Lantz.

Att utveckla filmutbildningen inom fler områden, underlätta för filmföretag som vill flytta till regionen och utveckla filmturismen är andra punkter.

Målsättningen är att det framöver ska spelas in tio långfilmer varje år i Ystad-Österlenregionen.

En motor i det är filmfonden som ska bidra med 15 miljoner kronor årligen.

Politiskt ska kommunstyrelsen ha det övergripande ansvaret.

Annons

- Vi vill vara tydliga med att det här är en näringslivsfråga, säger Thomas Lantz.

Kommunstyrelsen ska utse en filmberedning som styr arbetet. Den ska bestå av en politiker från majoriteten, en från oppositionen och kommundirektören.

Per Nilsson per.nilsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons