Annons

Ystad vill köpa fler fastigheter

Ystads kommun förhandlar nu med Vasallen Lv4 om köp av de byggnader på regementsområdet som hyser Kulturmagasinet och Forum Ystad. Ett övertagande kan enligt kommunalrådet Kent Mårtensson (s) ske redan i år.
Ystad • Publicerad 21 mars 2004

Kommunen hyr i dag båda anläggningarna av Vasallen och hyran ligger på cirka 4,5 miljoner kronor per år. Anledningen till att kommunen vill ta över byggnaderna är att de kommer att användas även i framtiden av kommunen och genom ett ägande kan man sänka hyreskostnaderna. - Jag kan inte säga något om priset. Vi har inte fått ett konkret bud. Förhandlingarna för vår del sköts av Ystads Industrifastigheter. Forum Ystad är ombyggd för att passa kommunens behov. När kommunen samlade all vuxenutbildning under ett tak för ett par år sedan avsattes 19 miljoner kronor för att täcka hyreskostnaderna under sex år. Det räckte emellertid inte utan hyran har totat stigit med ytterligare drygt fyra miljoner kronor. Redan 2002 uttalade sig dåvarande kommunalråd Thomas Lantz (m) att det skulle bli billigare för kommunen på sikt om den ägde byggnaderna. Då låg priset för anläggningen på närmare 40 miljoner kronor. Kulturmagasinet kan kommunen inte heller undvara. När Klostret behövde mer plats för utställningar och en bättre överblick av allt det material som magasinerats på olika platser i Ystad flyttades det ut till regementsområdet. - Vi håller på att se över vårt fastighetsbestånd, det handlar både om vad vi kan sälja och vad vi kan tänka oss att köpa, säger Kent Mårtensson. - Men vi ska inte köpa på oss mer byggnader än vi verkligen behöver. Kommunen har redan avyttrat på ett par orter. Slutligen konstaterar Kent Mårtensson att militärmuseet som också är inrymt på regementsområdet inte finns med i dagens diskussioner med Vasallen.

Peter Hellemark peter.hellemark@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons