Annons

Ystadbostäder höjer hyrorna

Hyresgästerna i Ystadbostäders lägenheter kommer nästa år att få betala 1,5 procent mer i hyra. Höjda taxor förr fjärrvärmen har en stor del i höjningen och projekt är på gång för att se om det går att minska denna kostnad.
Ystad • Publicerad 23 november 2002

Höjningen innebär enligt Ystadbostäder att månadshyran i genomsnitt höjs med 55 kronor för en tvåa på 60 kvadratmeter, 70 kronor för en trea på 75 kvadrat och 85 kronor för en fyra på 90 kvadrat. Hyrorna på garage- och bilplatser höjs inte medan affärslokaler blir två procent dyrare. - Från företagets sida tycker vi att det är en ganska måttfull höjning som inte är alltför kännbar för hyresgäster men som samtidigt täcker en del av våra kostnadsökningar, säger Ystadbostäders vd Toste Clementson. Hyresgästföreningen tycker att höjningen är rimlig. - Jag är givetvis inte nöjd med att våra medlemmar och hyresgäster får ökade kostnader. Men det ser jag inte först och främst som Ystadbostäders fel. Det är snarare politikernas, säger Tor Berger ombudsman på Hyresgästföreningen. Överenskommelsen ligger till grund för Hyresgästföreningens kommande förhandlingar med de privata fastighetsägarna. Erik Holm på Klintehus fastighetsförvaltning tycker inte att höjningen på 1,5 procent är tillräcklig. - Bara med de kommunala taxorna som höjs borde Ystadbostäder höja 3,5 procent för att täcka kostnaderna, säger Erik Holm. Han anser att de privata fastighetsägarna skulle behöva en höjning på mellan 4 och 4,5 procent för att få utrymme att sköta sina fastigheter. - Det innebär att det till syvende och sist går ut över underhållet av fastigheter och lägenheter. Det finns inga pengar till det, säger Erik Holm. Bakom hyreshöjningen på 1,5 procent ligger höjda taxor på nästa år på bland annat el, vatten, sopor och fjärrvärme. Hyreshöjningen innebär ökade intäkter för Ystadbostäder på 750|000- 800 000 kronor och det mest av detta äts enligt Toste Clementson upp av fjärrvärmetaxan. - Det som slår till rätt mycket nästa år är det här med fjärrvärmen, säger Toste Clementson. Det förs just nu diskussioner inom både Ystadbostäder och Hyresgästföreningen om hur man kan få ner kostnaderna för exempelvis fjärrvärmen. - Det är ju en så stor del av hyran. Jag tror också att det långsiktigt går att påverka, säger Tor Berger. Enligt Toste Clementson är ett pilotprojekt på gång där kostnaden för värmen ska kunna påverkas av den enskilde hyresgästen. Det går i korthet ut på att kostnaden helt enkelt bestäms av hur varmt man vill ha det. Förhandlingar om teknisk utrustning för att göra detta möjligt är på gång och tankarna är att pröva den nya tekniken i det andra huset på kvarteret Grundström som ska stå färdigt i juli nästa år.

Erik Almroth
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons