Annons

Ystads kommun satsar på mp3- och telefonguider

Nu kan alla få sin egen privata guide i mp3-spelaren eller mobilen. I går startade Ystads kommun sin nya mobila guidesatsning. Projektet har smygtestats i en vecka men i går var det alltså premiär på riktigt. Du kan provlyssna här.
Ystad • Publicerad 18 juli 2007
Foto: 

Välkände Wallanderskådespelaren Krister Henriksson är den svenska guiderösten och för de tyska och engleska turisterna berättar lokala skådespelaren Lars-Christer Karlsson.

- Vi har jobbat med detta under hela våren, säger turistchefen Itta Johnson, och jag ser det som ett perfekt sätt att presentera Ystads kommun.

Annons

- På det här sättet kan man lära sig lite om de olika platserna i sitt eget tempo och när det passar en själv.

Tidigare har Ales stenar, Klostret och Sandhammaren haft försök med guidning via mobiltelefon, men nu utökas alltså platserna till att omfatta totalt elva stycken.

Förutom de tre tidigare nämnda ingår S:t Knuts torg, Charlotte Berlins trädgård, Stortorget, Mariakyrkan, Mariagatan, Cineteket, Marsvinsholms slott och Dag Hammarskjölds Backåkra.

Idén är enkel. Har man mobil och befinner sig på en plats som erbjuder guidning ringer man ett nummer och trycker in en kod. Sen börjar guidningen.

Är man än mer modern och vill ha guiderna som mp3 i sin telefon eller musikspelare går man in på Ystads kommuns hemsida och laddar ner dem därifrån.

De mobila guiderna är inte tänkta att ersätta de redan existerande mänskliga guider som finns på plats vid många av Ystads turistattraktioner. De är ett komplement, en slags lightintroduktion till varje plats.

Hur låter då Krister Henriksson som din alldeles egna Ystadsguide? Han läser ju ofta på ljudböcker och här är känslan lite densamma. Henriksson har en trygg och lugn röst.

För guidningen kring S:t Knuts torg uppmanar han oss att börja med ryggen mot konstmuséet och berättar att torget från början var den inre hamnen i Ystad.

Han berättar om järnvägsstationen, minnesstatyn över Ernst Hugo Järegård och Wallanderfavoriten Fridolfs konditori.

Och så där fortsätter det. Behagligt och informativt på samma gång.

Annons

Joel Eriksson

0411-557861

joel.eriksson@ystadsallehanda.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons