Annons

Ystads tomtkön har halverats

Tomtkön i Ystads kommun har mer än halverats sedan en avgift infördes vid årsskiftet. I dag står cirka 190 familjer i kö.
Ystad • Publicerad 13 maj 2003

- Jag tror inte att det var pengarna som gjorde att de försvann. I stället var det många som helt enkelt glömt att de fortfarande stod i kö, säger Tove Rix, assistent på kommunalägda Ystad Industrifastigheter som förmedlar tomterna. Hon har haft många samtal som vittnar om att folk bara missat att stryka sig ur kön om de fått en tomt på annat håll eller bestämt sig för att köpa ett färdigt hus i stället. Genom avgiften som är 200 kronor om året har kommunen fått en mer trovärdig kö och ett instrument att använda för att bedöma efterfrågan. - Nu kan de som ringer få svar på om de har en rimlig chans att få en tomt inom den tiden de tänkt sig, säger Tove Rix. Trots att antalet intresseanmälningar i kön minskat drastiskt har inte efterfrågan minskat, menar Per-Einar Larsson, vd för Ystad Industrifastigheter. Det går fortfarande snabbt att bli av med tomter. Till och med de svårsålda små tomterna på cirka 500 kvadratmeter väster om Edvinshem är så gott som slut. - Vi har fått säga till folk som vill köpa en tomt: Antingen ställer du dig i kön och väntar på din tur eller så får du denna direkt. Då är det några som valt en liten tomt trots att det kanske inte varit deras tanke från början. Störst intresse för tomter är det i Ystads västra delar där 90 familjer står i kö. Det område som blir klart för utförsäljning härnäst är kvarteret Hein med 15 tomter. Ett annat område som står på tur är utvidgningen av Källesjö norr om Malmörondellen. Försäljningen av de första cirka 18 tomterna väntas börja i höst. Även i Svarte kanske de som står först i kö snart får ett erbjudande. Beslut om detaljplanen för kvarteret Uvertyren med 16 tomter väntas inom kort tas av politikerna. Till de andra byarna i kommunen finns i princip inga köer. Intresset är lågt och i till exempel Nybrostrand finns lediga tomter. I det nya område som vuxit upp de senaste åren finns plats för ytterligare sex hus. En och samma kö gäller annars för varje område oavsett vilken typ av tomt man önskar. Blir man inte nöjd får man helt enkelt tacka nej. - Vi vet till exempel att det är en del ställde sig i kön i Svarte när det blev känt att kommunen köpt mark öster om Balkåkravägen. Men tomter där är inte aktuellt än på ett tag, säger Tove Rix. Några synpunkter på att kommunen tar betalt av dem som vill stå i kön har hon inte fått. - Nej, det var till och med en i Lund som betalade in 2000 kronor. Jag vet inte vad det kostar där att stå i tomtkö, men när jag ringde honom sade han att han inte reagerat över att det skulle vara dyrt.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons