Annons

Ystadsbon ny världspresident

Solveig Svensson, världspresident. Med medlemmar från 105 länder och 15 nominerade kandidater, trodde Solveig Svensson att risken var liten att just hon skulle bli vald till posten.
Ystad • Publicerad 30 juli 2002

- Man undrade faktiskt först om jag fått dåliga nyheter efter jag tagit emot samtalet. Så omtumlad blev jag. Men från den 1 juli i år sitter jag alltså som världspresident för Inner Wheel, säger Solveig. Hon är född i Örebro och har varit bosatt i Ystad sedan 1973. Hon har sina rötter inom akutsjukvården och har varit rektor på Ystads vårdgymnasium under 11 år samt ordförande i Röda Korsets ystadskrets i 14 år. Inner Wheels mål är bland annat att arbeta mot narkotika, för utbildning av flickor och kvinnor i hela världen och för vårdprojekt i fattiga länder. Organisationen omfattar drygt 100 000 medlemmar. - En stor del av mitt arbete går ut på att besöka och inspirera klubbar och medlemmar i alla länder. Bland annat har vi 40 nya klubbar på gång, runt om i Syd Korea, säger Solveig Svensson. Solveig har en hel del resande inplanerat redan. Australien, Singapore, Finland, USA, Ryssland, Egypten och Island är bara några av de länder hon kommer att besöka under sin tid som världspresident. Och även om det kan låta glamoröst så är det ett arbete. - De mest kända och närliggande attraktionerna kanske man kan man bli guidad till men det är ju mötena jag är där för, säger Solveig. Mottot för den nye världspresidenten tog lång tid att formulera. Det måste fungera i alla länder med skilda kulturer och religioner. Och med sitt engagemang för sjukvård och utbildning blev det; "Care for the future". - "Care", har jag med eftersom det är viktigt att förbättra sjukvården i fattiga länder. Och "future" är med därför att barnen är vår framtid och jag vill hjälpa dem att få tillgång till bra skolor, säger den nye världspresidenten.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons