Annons

Ystadsbor kan få lägga förslag till fullmäktige

Ystads medborgare ska få lämna in förslag till kommunfullmäktige. Förslagen ska kunna handla om allt mellan himmel och jord, som exempelvis trafik, snöskottning, hur torgen ser ut, och så vidare.
Ystad • Publicerad 12 februari 2003

- Det ska vara den här typen av kommunövergripande frågor. Det är viktigt att det är frågor som rör många och inte individen, säger tf kommundirektör Jonas Rosenkvist. Det ska alltså inte gå att använda kommunfullmäktige som någon extra överklagandeinstans och skicka dit brev om att man visst vill ha bygglov för det där planket som byggnadsnämnden sagt nej till. Det är Jonas Rosenkvist som har arbetat fram ett förslag för så kallade medborgarförslag. Orsaken är att Leif Broberg (mp) lämnat in en motion om detta, men också för att ändrad lagstiftning ger kommunen möjlighet att införa medborgarförslag sedan 1 juli 2002. I går sade kommunstyrelsens arbetsutskott (ksau) ja till förslaget. Det gladde Leif Broberg. - Jag tror framför allt att vi kan få ett ökat engagemang från medborgarna och att de kan få ett större inflytande, och det tycker jag är oerhört viktigt, säger han. Frågan ska nu vandra vidare till kommunstyrelsen och därefter, i mars månad, till kommunfullmäktige. Sen ska en reform kunna sjösättas. Enligt förslaget är det de som är folkbokförda i kommunen som ska ha rätt att väcka frågor och ärenden i fullmäktige. Förslagen ska lämnas in till fullmäktiges kansli, undertecknade av medborgaren och med namnförtydligande, adress och telefonnummer. I ett och samma förslag får bara ett ämne tas upp. Den som lämnat förslaget ska underrättas när beslut ska tas. Han eller hon kan få yttranderätt när förslaget behandlas av fullmäktige. Det bestämmer fullmäktiges presidium.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons