Annons

Ystadsföretag har växt ur kostymen

Unique dental har växt ur sina lokaler på Södra Dragongatan. Nästa år flyttar Ystadsföretaget snett över gatan till en nybyggd fastighet.
– Vi börjar bli trångbodda och lokalerna är inte så ändamålsenliga, säger Leif Andersson, vd och huvudägare.
Ystad • Publicerad 30 juni 2014
Laboratoriechef Martin Thomsen och vd Leif Andersson äger Unique dental. I augusti firar det växande företaget 10-årsjubileum.
Laboratoriechef Martin Thomsen och vd Leif Andersson äger Unique dental. I augusti firar det växande företaget 10-årsjubileum.Foto: Foto: Bass Nilsson
Madeleine Benterfalk har arbetat på Unique dental i åtta år. Hon är en av flera som pendlare på företaget. ”Vi är fem från Sjöbo som samåker”, berättar hon.
Madeleine Benterfalk har arbetat på Unique dental i åtta år. Hon är en av flera som pendlare på företaget. ”Vi är fem från Sjöbo som samåker”, berättar hon.Foto: Foto: Bass Nilsson
Skruvas fast. Bengt Wedhorn arbetar med en bro som ska sättas fast med skruvar i ett implantat i käkbenet.
Skruvas fast. Bengt Wedhorn arbetar med en bro som ska sättas fast med skruvar i ett implantat i käkbenet.Foto: Foto: Bass Nilsson

Det tandtekniska laboratoriet Unique dental slog upp portarna för snart tio år sedan. Företaget tillverkar tänder i olika former till kunder i hela Sverige, men även utomlands. Det är både konstruktioner som sätts fast i käken och proteser som går att ta ut.

– Vi gör kronor, broar, implantat och andra konstruktioner, säger Leif Andersson.

Annons

Många har företagets produkter i munnen utan att veta var de är tillverkade.

– Våra kunder är tandläkare, de flesta finns inte i Ystad. Det är inte så många som känner till vår roll i tandvårdskedjan, säger Leif Andersson.

När patienten ska ha en ny brygga, tand eller kanske en bettskena gör tandläkaren ett avtryck av tänderna som skickas till Ystad. Där tar tandteknikerna hand om det i laboratoriet och börjar med att hälla gips i formen för att få en modell som sedan används för att skapa det som beställts.

Skicka med posten

– Det är små grejer vi jobbar med som är lätta att skicka på posten, säger Leif Andersson.

Arbetet är ett riktigt hantverk som kräver både stor fingerfärdighet och noggrannhet. Det är många små detaljer som ska bli rätt för att tandläkaren och patienterna ska bli nöjda.

Och företaget har lyckats. När branschen tappat har Unique Dental fortsatt att växa och har i dag nästan 70 anställda,

– Vi har mer än fördubblat personalstyrkan de senaste fem åren, säger Leif Andersson.

– Vi har all tillverkning här i huset.

Några problem att rekrytera tekniker har företaget inte. Michael Strindberg som pendlar från Malmö har arbetat där i fem månader.

Annons

– Det är ett jättebra laboratorium. Det är hur trevligt som helst. Man kände sig välkommen från första dagen, säger han.

Tandteknikerna är specialiserade, men arbetar även tillsammans. Under processen är det också ett nära samarbete med kunderna.

– En tandläkare tycker om en teknikers porslinsarbete, en annan tandläkare en annan teknikers, Det är väldigt individuellt, säger Martin Thomsen.

– Våra tekniker är de som gör att vi är attraktiva. Vi har väldigt tät kontakt med våra tandläkare.

Moderna lokaler

Företaget hyr lokalerna längst ner på Södra Dragongatan av Purus. När Unique dental startade räckte det med andra våningen, men nu huserar företaget också på bottenplanet i huset som från början byggdes som kontor.

Nästa sommar flyttar företaget in i nya moderna lokaler på andra sidan gatan, intill Interdoor. Dagens 1 050 kvadratmeter blir 1 350 i nybygget.

– Det blir anpassat för vår verksamhet. Vi är med och påverkar från början, säger Martin Thomsen, laboratoriechef och delägare i företaget.

– De ska bara ligga på ett plan. Då får man ett annat arbetsflöde. Det blir mer effektiva ytor.

Kommunala bolaget Ystads industrifastigheter ska bygga fastigheten som ska kosta 27 miljoner kronor och sedan hyra ut den om allt går som planerat. Hyreskontraktet ska löpa på sju år.

Annons

Kommunstyrelsen har redan ställt sig positiv till Investeringen som nu ska upp i kommunfullmäktige för beslut i augusti innan bygget kan starta.

– Vi ser positivt på att företaget vill utvecklas i Ystad, säger kommunalrådet Kristina Bendz (M).

INTERNAL INTERNAL
Per Nilsson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons