Annons

Ystadsskolor hotas av indragningar

Öppna förskolan, kommunala musikskolan, skolskjutsar till Kunskapsskolan, högskoleutbildningen på Studiecenter Syd - allt som inte är obligatorisk skolverksamhet sitter onekligen lite löst i Ystad.
Ystad • Publicerad 14 maj 2003
Ysthyveln räcker inte till längre längre när kommunen ska banta, konstaterar Ingrid Ek (s).
Ysthyveln räcker inte till längre längre när kommunen ska banta, konstaterar Ingrid Ek (s).Foto: 

Barn- och utbildningsförvaltningen arbetar för fullt med att plocka fram olika förslag för hur man ska leva upp till kommunstyrelsens krav att spara de 4,6 miljoner kronor. Inriktningen är klar: besparingarna ska göras inom sådant som inte är lagstadgad barnomsorg eller skola, och det lär bli hela verksamheter som får lägga ned. - Vi vet att det inte går att spara så mycket genom osthyvel-metoden. Vi måste diskutera vad vi kan ta bort, vad som kan läggas ned. Huvudspåret är att hitta det som stör grundverksamheten - det vill säga för- och grundskola - så lite som möjligt, säger Ingrid Ek (s), ordförande för barn- och utbildningsnämnden. Oppositionspartiet moderaterna är generellt sett överens med socialdemokraterna om vad som behövs göras, säger Anki Gauffin (m), andre vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden. YA har tidigare berättat om kommunstyrelsen beslutat om sparbeting för att få bukt med kommunens ansträngda ekonomi. I nästa vecka ska politikerna i nämnden ta ställning till tjänstemännens sparförslag. Exempel på sådant som inte är obligatorisk skolverksamhet i Ystads kommun är musikskolan och den öppna förskolan. Flera verksamheter på Forum Ystad är kommunen inte heller skyldiga att tillhandahålla, som den kvalificerade yrkesutbildningen, Datorteket och högskoleutbildningen. - Vi ser också över våra lokaler som en del av ett tidigare uppdrag. I höst kommer till exempel de extra modul-lokalerna på Ängaskolan att försvinna. Och det lär bli aktuellt att lämna andra lokaler och att verksamheter, som till exempel förskolor, får flytta in någon annanstans. Men detta är inte klart ännu, säger Kristina Rosberg, administrativ chef på barn- och utbildningsförvaltningen. Ordförande Ingrid Ek tror att det blir svårt att klara sparbetinget innevarande år. - Vi får se hur det går, men jag tror att det skulle vara bättre om vi satsar på mer varaktiga besparingar, säger hon. Charlotta Blom Rudolv, rektor för kommunala musikskolan Maria Munthe, är trots allt försiktigt optimistisk för sin verksamhet. - Det är ju musikskolornas ständiga sjuka att hur bra vi än jobbar så ifrågasätts vi alltid i sådana här tider. Men, som jag förstått signalerna från de politiker som jag har talat med så är önskemålet inte att musikskolan ska drabbas nu. Det är väl lite kaxigt att säga i det här läget, men jag har känslan av att musikskolan inte kommer att stängas. Kommunen skulle ha många poäng att förlora på det, säger Charlotta Blom Rudolv. Utöver sparbetinget ser barn- och utbildningsnämnden ut att överskrida sin budget med 5,5 miljoner kronor i år. Uppgiften att spara in de pengarna ligger på de olika rektorsområdena och Kristina Rosberg, administrativ chef på bun, räknar med att rektorernas sparåtgärder först kommer att vara klara inför höstterminen. Den 22 maj ska barn- och utbildningsnämnden besluta om vilka åtgärder som måste till för att spara de 4,6 miljoner kronor som kommunstyrelsen kräver.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons