Annons

Zlatan rymde efter branden

Evakueringen under senaste branden i Ystad blev för mycket för katten Zlatan. Hon rymde och var borta i en vecka. "Hon är räddare än före branden och väldigt smal", säger ägaren Fredrik Åkesson.
Ystad • Publicerad 19 november 2008
Katten Zlatan är äntligen hemma hos ägaren Fredrik Åkesson. Bild: Anette Sjöstrand
Katten Zlatan är äntligen hemma hos ägaren Fredrik Åkesson. Bild: Anette SjöstrandFoto: 

- Jag letade dag och natt efter henne och var verkligen orolig, berättar Fredrik Åkesson.

Natten till den 10 november brann det i Fredrik Åkessons trapphus på Trädgårdsgatan 1. Varken Fredrik, hans kompis Daniel Nordgren eller de båda katterna Zlatan och Zico kunde ta sig ut utan brandkårens hjälp. Fredrik och Daniel klättrade ut via gavelfönstret på brandkårens stege. Katten Zico räddades i kattkorgen, medan lilla honkatten Zlatan fick finna sig i att bli buren under armen på en brandman.

Annons

- Hon blev väldigt rädd och när jag fick henne i famnen, rev hon mig så att jag tvingades släppa henne, berättar Fredrik Åkesson.

Zlatan, som aldrig varit ute, sprang runt hörnet mot ankdammen och försvann i nattens mörker.

Lägenheten var så illa rökskadad efter den anlagda branden i en fiskeväska i trapphuset att Fredrik tvingats bo hemma hos sin bror sedan dess. Där har även Zico bott. Men Zlatan saknades länge.

- Jag gick ofta hem till min lägenhet och väntade på henne, tog rundor runt ankdammen, kallade och ropade. Jag satte upp lappar med bilder i alla butiker. Ofta vaknade jag på nätterna och tog en runda bara för att leta efter henne.

Efter en vecka hörde en släkting av sig till Fredrik. Hon trodde hon sett Zlatan, men hade inte lyckats fånga henne. Ytterligare en natt gäckade Zlatan de sökande, innan Fredriks bror Magnus Åkesson tidigt en morgon siktade henne utanför Fredriks hus.

- Han ringde mig och jag gick dit. När jag ropade på henne svarade hon, men hon vågade inte sig fram förrän efter en kvart. Då tog jag henne i famnen och bar hem henne till brorsan.

Där vilar hon nu ut tillsammans med Zico och Magnus katt.

- Hon verkar må bra, fast är räddare än före branden och väldigt smal. Nu ska hon få mycket god mat och chans att vila ut, säger Fredrik och klappar nöjt Zlatan.

Cecilia Billgren
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons