Annons

Vägnamnsstriden fortsätter i rätten: ”Blir otydligt”

Det är fel att låta Lundavägen heta Lundavägen. Det anser Lena Alebo, chef för Österlens museum, som nu överklagat beslutet till förvaltningsrätten.
Simrishamn • Publicerad 17 november 2018
Lena Alebo, chef Österlens museum, ger sig in i namnstriden.
Lena Alebo, chef Österlens museum, ger sig in i namnstriden.

Det omfattande projektet Vägval, som gett över 300 namnlösa vägar i kommunen namn, avslutades i oktober efter ett och ett halvt års arbete.

Samhällsbyggnadsnämnden beslutade då att klubba projektledaren Kicki Näslunds alla namnförslag. Alla utom ett.

Annons

Christer Vigren (ÖP) yrkande nämligen på att Lundavägen inte skulle få det föreslagna namnet Grubbenevägen utan att den skulle få behålla sitt gamla namn.

Alla utom FI röstade då för Christer Vigrens förslag.

Just Lundavägen är ett av de namn som det varit mycket rabalder kring under projektets gång. En del av de boende längs vägen har ansett det fel att ge vägen ett nytt namn, när den så länge kallats Lundavägen.

Kicki Näslund å sin sida argumenterade för att man inte bör uppkalla vägar och gator efter personer, om de inte är nationellt kända. Och även då ska man vara försiktig - ingen vet vad som kan komma fram om en person om hundra år, poängterade hon.

Museichefen Lena Alebo har samma uppfattning. Tillsammans med en tjänsteman på samhällsbyggnadsförvaltningen har hon nu överklagat nämndens beslut till förvaltningsrätten.

Först av allt understryker hon att ett rent formellt fel har begåtts. I samhällsbyggnadsnämndens beslut står det nämligen att Lundavägen även fortsättningsvis ska heta Lundavägen.

Fel formulerat, påpekar Lena Alebo. Vägen har aldrig haft något formellt namn. Namngivning av vägar sker hos kommunen och det har inte skett i det här fallet.

Underlaget till nämndens beslut är därför felaktigt, slår hon fast.

Enligt Lena Alebo finns det inte heller någon dokumentation som styrker att Lundavägen är ett namn som använts av hävd.

Vidare anser hon att det bryter mot god ortnamnssed att döpa en väg efter en okänd familj. Dels av samma skäl som Kicki Näslund framfört.

Annons

– Ska man göra det måste det vara personer som lämnat avtryck i vår historia, på annat sätt än att de bara har bott på en plats, förklarar hon.

Hon påpekar också att de nya vägnamnen framför allt ska hjälpa räddningstjänsten och att ”Lundavägen” främst associerar till staden Lund.

– Det blir otydligt och kan bli fel, anser hon.

Projekt Vägvals namnförslag var alltså Grubbenevägen, ett namn som Lena Alebo tycker är logiskt och korrekt. Det knyter an till både fornminnet Grubbenehögen och ett gammalt gårdsnamn. Vägen ska, enligt boende i området, ha kallats för Grubbenebacken på 1800-talet.

I överklagande till förvaltningsrätten ifrågasätts därför lagligheten i nämndens beslut.

Torun BörtzSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons