Annons

Missnöje inom polisen: ”Kan inte göra vårt jobb”

Utredare får rycka ut och gripa brottslingar när polisbilarna befinner sig på annan ort. Och poliserna i yttre tjänst tvingas in på stationen för att sköta utredningar. Nu växer kritiken internt mot polisens organisation.
Sydöstra Skåne • Publicerad 7 november 2018
Poliserna i lokalpolisområde Ystad måste numera sköta utredningar mellan utryckningarna i polisbilen. Poliserna på bilden har inte uttalat sig i artikeln.
Poliserna i lokalpolisområde Ystad måste numera sköta utredningar mellan utryckningarna i polisbilen. Poliserna på bilden har inte uttalat sig i artikeln.Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

När brott begås eller medborgarna ringer efter hjälp förväntar man sig att polisen ska kunna komma. Så är ofta inte fallet. På senare tid har YA rapporterat om att polisens utredare i Simrishamn har fått lämna sina arbetsplatser för att rycka ut och gripa brottslingar eftersom det inte fanns någon utryckningsstyrka att skicka. Poliserna i yttre tjänst som ska åka ut på akuta ärenden har fått andra uppgifter att sköta.

– När jag läste om kollegorna i Simrishamn reagerade jag på att det bara är halva bilden. Vi som jobbar i yttre tjänst och som ska åka på akuta ärenden ska ägna oss ut utredningsarbete, säger en polis som kontaktade YA för att delge sin bild av situationen.

Annons

Med hänsyn tagen till den polisanställda personen och dennes rädsla för repressalier på arbetsplatsen har vi valt att anonymisera vår källa. Det rör sig om en person med stor erfarenhet av polisyrket i sydöstra Skåne.

– I somras fattades det ett beslut på ledningsnivå att yttre personal skulle ansvara för fem utredningar var. Det var en akut åtgärd för att få balans i utredningshögarna. Det gör att vi inte kan göra vårt jobb och vara ute på gatorna och arbeta förebyggande så som vi vill göra. Vi var många som reagerade på att det här bara las på oss utöver alla andra arbetsuppgifter som vi förväntas sköta.

”Vi skriver färre händelserapporter eftersom vi är ute på färre saker. Det används sen som argument när man ska fördela resurserna. Eftersom det finns så få händelserapporter i till exempel Simrishamn behöver vi inte vara där”

Mejl avslöjar: Brottsförebyggande arbete lågprioriterat

I ett mejl som gick ut från ledningen fick poliserna förklarat för sig i vilken ordning de skulle prioritera sina uppgifter. I första hand ska de stå till förfogande för akuta ärenden. I andra hand skulle de ägna sig åt utredningsarbete och i tredje hand arbeta förebyggande med till exempel de medborgarlöften som polisen har skrivit under efter överenskommelser med kommunpolitiker och medborgare i polisområdet. För Ystads del innebär det till exempel att polisen lovar att öka den polisiära närvaron i centrum och att de ska finnas på plats minst två gånger i veckan med fotpatrullerande polis, det samma gäller för stationsområdet. De ska också utöka antalet trafikkontroller utöver den vardagliga kontrollen av beteende i trafiken. Liknande löften finns även i de andra sydostskånska kommunerna.

– Det finns ingen tid för den här typen av arbete längre. Medborgarlöftena ska låta bra, men vi har inte folk till det.

En annan konsekvens av att poliserna i yttre tjänst ska sköta utredningar är att kvaliteten riskerar att försämras. Utredningsarbetet ska skötas mellan akuta ärenden och från chefsnivå har poliserna fått höra att de får ta med sig utredningarna i radiobilarna om de inte hinner med det på annat sätt.

– Det har hänt att man har varit upptagen med en delgivning, eller ett förhör när man får ett larm. Då måste vi avbryta utredningen. Det kan ju vara så att vi precis har meddelat en misstänkt om våra brottsmisstankar och att vi ska hålla förhör när vi måste avbryta. Då får den personen bra med tid att tänka ut en historia. Det känns inte bra. Vi är många som är frustrerade.

”Ofta finns bara en enda bil tillgänglig”

I länspolisområdet Ystad som innefattar Ystad, Simrishamn, Tomelilla, Sjöbo och Skurup finns det i teorin 32 poliser i yttre tjänst. De jobbar treskift dygnet runt 365 dagar om året. Förutom att täcka upp passen i radiobilarna faller några bort för tjänstgöring vid gränspolisen, några täcker upp på utredningsjouren och så kan man ofta räkna bort någon som är sjukskriven eller föräldraledig.

– Vi är kanske 20 personer kvar i praktiken. Det är ofta som det bara finns en enda bil tillgänglig i hela området. Om den bilen är upptagen så kan närmsta bil finnas i Kävlinge. En konsekvens av detta är att vi skriver färre händelserapporter eftersom vi är ute på färre saker. Det används sen som argument när man ska fördela resurserna. Eftersom det finns så få händelserapporter i till exempel Simrishamn behöver vi inte vara där.

Bristen på närvaro ute i kommunerna får flera konsekvenser. Förutom att det förebyggande arbetet blir lidande missar man också den avskräckande effekten av att ofta synas i samhällena. Poliserna i yttre tjänst får också en tuffare arbetsmiljö.

– Dels får vi ju ofta höra att vi aldrig syns till, dels får vi ju en större andel av tunga och påfrestande jobb när vi bara åker på akuta ärenden. Det är inte alltid de trevligaste personerna vi träffar på då och det är så klart påfrestande. Vi behöver träffa vanligt folk också som har ett trevligt bemötande och som uppskattar vårt jobb. Det behöver vi för att ladda batterierna.

Carl Johan EngvallSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons