Insändare

Göran Brante: Det är marknaden som styr elpriserna

Replik på Bo Lönnerblads och alla andras insändare om elpriser.
Skåne • Publicerad 5 augusti 2022 • Uppdaterad 15 augusti 2022
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Solen går ner bakom högspänningsledningarna utanför Eslöv i mars 2022.
Solen går ner bakom högspänningsledningarna utanför Eslöv i mars 2022.Foto: Johan Nilsson/TT

Skribenter skyller det mesta vad gäller elpriserna i Skåne på regeringen och/eller Miljöpartiet. Bo Lönnerblad är en av de få som nämner att det är marknaden som sätter priserna.

Med en liten fultolkning av mig , så är Lönnerblad och jag överens om att det är marknaden som är problemet.

Så här såg elpriserna och flödena av el ut den 1 augusti klockan 13.07, se bild. Sverige exporterar 5290 MegaWatt el. Nästan hälften av detta exporteras från elområde 4, dvs södra Sverige, se pilarna från Skåne söderut. Elpriset i norr är då strax över 20 öre/kW, i söder är priset ca 3 kronor kW (priserna är i Euro/MW). Notera att Sverige, även i område 4, har lägst elpriser av de länder som syns! Notera även att Sverige köper billig el från Norge i norr, som säljs vidare till andra med stor förtjänst.

Det är marknaden som sätter priserna och de som tjänar på detta är elproducenterna, särskilt de i södra Sverige. Fortum ökade sina intäkter med över 50 procent tredje kvartalet 2021 jämfört med 2020 enligt SvD (https://www.svd.se/a/0G0ymo/de-tjanar-pengar-pa-din-elrakning). Detta är också skälet till att Kustvind vill bygga till havs (YA 4 augusti), vilket ju vore mycket bra för klimatet.

Nu klagar de borgerliga partierna på el, bensin och matpriser, och det gör även vi konsumenter. Det tär i plånboken när man har direktverkande el som värmekälla.

Men det handlar om tre marknader, som alla tre styrs av marknadspriser. Klagar alltså de borgerliga på kapitalismen? Nej, så klart gör de inte det, men de låtsas för att få röster i valet. De önskar inte något förändrat ekonomiskt system.

Inflationen tär också hårt på konsumenternas köpkraft. Inflationen är igångsatt av företag som med dagens kriser som skäl snabbt höjer sina priser.

Reallönen minskar för löntagarna och som vanligt är det ”vanliga” löntagare som får betala inflationen, och företagens vinster. Riksbanken höjer räntan för att stävja inflationen.

Bankerna gör detsamma och bolånen ökar, reallönen minskar, men bankernas vinster ökar flerfalt (https://www.dn.se/ledare/arvid-ahlund-bankernas-arrogans-ar-provocerande/?s=03).

Tänk på marknadens problematiska funktion när ni går och röstar i september! Särskilt alla ni som har en månadsinkomst på 45 000 kronor eller mindre. Den borgerliga ekonomiska politiken gynnar inte er utan bara de allra rikaste. Läs gärna Girig-Sverige av Andreas Cervenka innan du går och röstar!

Göran Brante, Vänsterpartist, Ystad