Annons

Ulf Mårtensson: Ulf Mårtensson om konstrundan: ”Vildvuxen och omöjlig att tygla”

Konstrundan fyller femtio i år. Jubilaren är vid god hälsa, även om det har stormat lite under jubileumsåret.
Ulf MårtenssonSkicka e-post
Sydöstra Skåne • Publicerad 30 mars 2018
Ulf Mårtensson
Detta är en personligt skriven text i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Ulf Mårtensson
Ulf MårtenssonFoto: Bass Nilsson

I höstas ifrågasatte flera konstnärer antagningsförfarandet till Öskg, Östra Skånes konstnärsförening. Det gamla konstnärsgillet anklagades för nonchalans och antagningsreglerna ifrågasattes.

Dansaren Rachel Tess, som valdes till ny ordförande i fjor, försvarade Öskg men medgav också att de som sökte borde ha fått ett besked om de hade antagits eller ej.

Annons

Rachel Tess är som dansare själv bevis på att Öskg har breddat sin bas och numera låter konstnärer av vitt skilda slag bli medlemmar. Det gör att Öskg utvecklas och vitaliseras. Att föreningen ställer krav på medlemmarna är en förutsättning för att Öskg ska fortsätta att vara en av de tyngsta aktörerna i konstvärlden på Österlen. Till den positionen bidrar också utställningarna på Tjörnedalagården som pågår även när turisterna har lämnat Österlen.

Öskg tar in nya medlemmar vartannat år. I fjor välkomnades sex nya konstnärer. I årets konstbilaga porträtterar vi två av dem, syskonen Sara och Martin Klein, boende i Ravlunda respektive Eljaröd. Vi har också besökt konstnären Rolf Ahlberg i Baskemölla som var med på Konstrundan redan 1971. Det var innan Öskg hade bildats och första gången som konstrundan arrangerades under påsken. Han är nestorn på Konstrundan, ändå okuvlig i sitt sökande efter den perfekta bilden.

Nu är Konstrundan så mycket mer än Öskg. Det är charmen med påskens konstevenemang att rundan är vildvuxen och omöjlig att tygla, en 50-åring som inte har slagit sig till ro.

Konstrundan har hur många vänner som helst, den ena mer konstnärlig än den andra. Det finns flera konstrundor att välja mellan i sydöstra Skåne. Påsken är också starten för turistsäsongen och sommarhalvåret. Då gnuggar vi ögonen och inser efter vinterns prövningar att livet bjuder på så mycket, inte minst på konstnärliga upplevelser och spännande möten i ateljéerna.

Tag tillfället i akt och ger er ut på en konstspaning under påsken. Följ magkänslan och tipsen i vår fullmatade konstbilaga. Ni blir inte besvikna.

Artiklarna från YA:s konstbilaga publiceras kontinuerligt under helgen här på ystadsallehanda.se. Den finns också tillgänglig i fysisk form på några utvalda platser. Du kan också ladda ner den som e-tidning. Prenumeranter behöver bara logga in, om man inte är prenumerant kan man teckna ett abonnemang för 1 krona. Konstbilagan ligger i onsdagens YA.

Annons
Annons
Annons
Annons