Annons

Göran Brante: ”Skattesystemet är präglat av omsorg om de kapitalstarka”

I en ledare den 26 april skriver Birgersson om faran med skatter på arbete och kapital. Han menar att sådana skatter kan leda till mindre medel för det allmänna att fördela.
Göran Brante
Repik • Publicerad 9 maj 2019
Detta är en personligt skriven text i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Göran Brante (V)

Han vill inte återinföra arvs- och förmögenhetsskatt, som Sverige är ett av få länder att inte ha. Han vill hålla skatten på kapitalinkomster låg, en inkomst som främst de 10 procent rikaste i landet har.

I Sverige har det sedan 80-talet skett en omfördelning av hur skatteintäkterna ska fördelas. Förändringen har gynnat de redan förmögna på bekostnad av de med lägre inkomster. Detta märks genom avskaffandet av den progressiva skatten, och arvs-, gåvo- samt förmögenhetsskatterna, men även genom rut- och rot-avdragen, som idag fungerar som bidrag till de redan rika. De som redan har pengar slipper alltså många tidigare skatter, och de kan göra avdrag för att renovera poolen i Spanien, få huset städat och hyra in en bartender. Skattesystemet är präglat av omsorg om de kapitalstarka.

Annons

Jobbskatteavdragen, som mellan 2007 och 2017 har minskat skatteintäkterna för staten med 904 miljarder, infördes av alliansen och togs inte bort av Socialdemokraterna (skam). Från 2020 tas värnskatten bort, något som gynnar de med över 55 000 i månadslön, vilket minskar skatteintäkterna med 4,5 miljarder.

Birgersson menar att de med höga inkomster kommer att syssla med skatteplanering om skatterna höjs. Så är det nog eftersom de redan rika gömmer runt 40 miljarder/år i skatteparadis. En miljard är lika med tusen miljoner, en ofattbart hög summa.

Femtio procent av befolkningen hade en lön under 26 700/månad före skatt år 2017. De 75 procent med lägst lön tjänade högst 36 400, inkomster över 50 000 hade bara 10 procent (SCB).

En miljard skulle betala arbetet för 476 personer med 26 700 kronor i lön plus arbetsgivaravgiften (31 procent) - under 5 år!

Vi luras att tro att vi som medborgare inte har råd att betala skatt, men det är inte sant, eftersom den stora majoriteten av oss skulle ha råd med en hundralapp mer i månaden, andra betydligt mer. Skatterna ger oss barnomsorg, skola, social-, sjuk- och åldringsvård. De ger oss välfärd, poliser, försvar, kommunpolitiker och mycket mer.

När skatteintäkterna för samhället minskar med över 100 miljarder per år, är det lätt att förstå att välfärden inte kan fungera! Det är helt enkelt så att det gemensamma, samhället, inte har råd med de redan rika, eller med kapitalismen som system.

Alla vill ha vattenbombplan, men ingen vill betala skatt!

Göran Brante

Vänsterpartiet Ystad

Annons
Annons
Annons
Annons