Annons

35 nya fall av corona i Skåne

Det senaste dygnet har 35 nya fall av corona konstaterats i Skåne. Det är den högsta siffran sedan provtagningarna började.
Skåne • Publicerad 11 mars 2020 • Uppdaterad 12 mars 2020
Det finns nu 60 skåningar som bär på smitan. Region Skånes anställda uppmanas att inte delta i möten och konferenser.
Det finns nu 60 skåningar som bär på smitan. Region Skånes anställda uppmanas att inte delta i möten och konferenser.Foto: Johan Nilsson/TT

I Skåne finns nu sammanlagt 60 personer som bär på coronaviruset.

– Vad vi vet har alla koppling till resa, bland annat till Italien och Österrike. I dagsläget finns inga indikationer på samhällsspridning i Skåne, men vi har beredskap och planerar för en sådan utveckling, säger Eva Melander, smittskyddsläkare i Region Skåne.

Annons

Folkhälsomyndigheten meddelade i går att risknivån för samhällsspridning i Sverige har höjts till den högsta nivån. Det innebär att det nu är mycket hög risk för samhällsspridning i Sverige och Region Skåne följer utvecklingen noga.

– Vi måste alla hjälpas åt. Det är nu extra viktigt att vara noga med handhygienen, att vid symtom på luftvägsinfektion stanna hemma och särskilt undvika att träffa äldre personer och andra som är sårbara, säger Eva Melander.

Direktrapportering – senaste nytt om viruset

Här saknas innehåll

Region Skåne kraftsamlar nu för att hantera situationen. Den påverkar all verksamhet inom den skånska hälso- och sjukvården och kräver omfattande arbetsinsatser från alla delar av organisationen. Regiondirektör Alf Jönsson har därför beslutat att alla verksamheter bör vara restriktiva när det gäller möten, resor och konferenser.

– Vi måste hushålla med våra resurser och låta våra medarbetare fokusera på verksamheten. Därför är det viktigt att vi prioriterar tillgänglighet och uthållighet och också överväger vilka möten, utbildningar och konferenser som i det här läget är nödvändiga eller kan senareläggas, säger han.

Om man har sjukdomssymtom och har vistats i ett riskområde eller har varit i närheten av någon med covid 19-smitta ska man stanna hemma och ringa telefonnummer 1177. För att få lämna prov krävs en bokad tid. Utanför infektionsklinikerna i Lund, Malmö och Helsingborg har särskilda tält satts upp för sådan provtagning.

LÄS OCKSÅ:

Emma LawessonSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons