Annons

Bion slår publikrekord – igen: ”Det är inte klokt!”

Borrby bios publik har vuxit med omkring 50 procent under våren.
Nya besökare har hittat till biografen och barnfamiljerna har kommit tillbaka.
Simrishamn • Publicerad 9 maj 2019
Idel glada miner: Thomas Wikström, Carita Gunnarsson och Annika Westergren, tre av föreningens styrelseledamöter. Bilden togs i samband med 100-årsjubileum 2017.
Idel glada miner: Thomas Wikström, Carita Gunnarsson och Annika Westergren, tre av föreningens styrelseledamöter. Bilden togs i samband med 100-årsjubileum 2017.Foto: Torun Börtz

– Det är inte klokt! utbrister en glad Annika Westergren, biografföreningens ordförande.

Vårsäsongen på Borrby bio är nu slut och i väntan på att sommarens aktiviteter ska dra igång har man räknat ihop besökssiffrorna.

Annons

– Under våren har vi haft nästan 2000 besökare. Det är 700 fler än under samma period förra året, konstaterar hon.

En del i förklaringen är samarbetet med Simrishamns filmstudio, som kört sina visningar i Borrby sedan i höstas. Filmstudion står för ungefär 300 av besöken, enligt Annika Westergren.

– Men det som är fantastiskt är att deras publik har upptäckt oss och kör till Borrby nu.

Ett annat samarbete som också burit frukt är det med BOSK, Borrby och Skillinge konstförening.

– Vi har visat konstfilm tillsammans med dem och deras publik har också upptäcks oss. Samarbete lönar sig, konstaterar hon .

Ett stort glädjeämne för föreningen är också att barnfamiljerna hittat tillbaka till biografen och dess matinéer. En av barnfilmerna, ”Röjar-Ralf kraschar internet”, är en av vårens två filmer som gått för helt utsålda hus. Den andra, ”Green Book” visade Borrby bio med stor publik även en andra gång.

Biografföreningen är mån om att hålla särskilt lågt pris på matinéfilmerna, något som inte ses med blida ögon av filmbolagen.

– De får egentligen inte lägga sig i, men gör det ändå. De tycker att vi kör med oschysst konkurrens, säger Annika Westergen.

När Borrby bio i sommar visar den nya filmen om Lejonkungen blir man dock tvungen att höja priset på just den.

– Där har Disney sagt ifrån - icke under 80 kronor.

Besökarantalet på bion har stadigt ökat sedan man hösten 2012 kunde börja visa film med ny digital utrustning, något som har gjort det möjligt för biografen att visa också de senaste filmerna. År 2011 hade man 575 besökare - förra året var siffran uppe i 4200.

Torun BörtzSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons