Annons

Bergsstaten: Även tillstånd för att leta mineraler i Fågeltofta

I måndags fattade Bergsstaten beslut om att bevilja Scandivanadium Ltd undersökningstillstånd för området Fågeltofta 1. Därmed är det det andra tillståndet i Tomelilla och det tredje på Österlen.
Tomelilla/Simrishamn • Publicerad 11 oktober 2018 • Uppdaterad 17 oktober 2018
Foto: Mattias Johansson

Trots protesterna har Bergstaten beviljat bolaget Scandivanadium undersökningstillstånd enligt minerallagen i ett område runt Fågeltofta. Tidigare har Killeröd 1 i Tomelilla och Virrestad 1 i Simrishamn beviljats undersökningstillstånd.

Fågeltofta nr 1, omfattar drygt 700 hektar från Bontoftagården och skogen norr om Bondrum i nordväst, över Bondrum och Fågeltofta, och ytterligare någon kilometer i riktning sydost. Och tillståndet ger ensamrätt till att göra undersökningar med syfte att påvisa en fyndighet av mineraler. Enligt ansökan handlar det i första hand om vanadin, järn, bly, zink, koppar, guld och silver.

Annons

Som YA skrivit om tidigare har det förekommit omfattande protester sedan ansökningar runt om Skåne lämnats in till Bergsstaten. Och för det aktuella området har bland annat länsstyrelsen, Tomelilla kommun, fastighetsägare och LRF lämnat in yttranden om att området inte lämpar sig för mineraljakt. Till exempel har kommunen sagt att det inom området finns områden med stora miljövärden såsom naturreservat, Natura 2000 samt kulturmiljöer såsom kyrkor och kyrkogårdar. Det finns även vattenskyddsområde till skydd för kommunal grundvattentäkt. ”Enligt översiktsplanen och tidigare politiska ställningstaganden motsätter sig kommunen all prospektering, provbrytning och brytning av mineraler och värdefulla ämnen".

Bergmästaren skriver i sin motivering att det inte får göras något undersökningsarbete som är i strid med föreskrifterna för natur- eller kulturreservat. Det krävs också tillstånd för arbeten som på betydande sätt påverkar miljön inom så kallade Natura 2000-områden. Andra skyddade områden är allt för nära bostadsbyggnad, kyrka eller andra anläggningar. Likaså är det förbjudet att rubba fornlämningar i området.

Kommunen har ännu inte hunnit titta över det nya tillståndet men har överklagat det tillstånd som gavs för området i Killeröd.

Jenni DahlgrenSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons