Annons

Arkeologer jublar över unikt fynd: ”Ger oss viktiga svar”

På medeltiden fanns en hel liten by, Lilla Tvären strax väster om Malmörondellen. I byn låg flera gårdar och även ett kapell, som arkeologerna nu har hittat. ”Fyndet är smått unikt. Det är sällan vi får möjlighet att undersöka en kyrka på det här viset”, säger arkeologen Mats Anglert.
Ystad
Publicerad 25 april 2018
Arkeologen Mats Anglert och hans kollegor har hittat resterna av en stor gård som låg i den medeltida byn Lilla Tvären. Gårdsägaren tror ha byggt det intilliggande kapellet.
Arkeologen Mats Anglert och hans kollegor har hittat resterna av en stor gård som låg i den medeltida byn Lilla Tvären. Gårdsägaren tror ha byggt det intilliggande kapellet.Foto: Mark Hanlon

Ystads kommun behöver mer plats för verksamheter och sneglar på området väster om Malmörondellen. Redan 2010 försökte man exploatera marken mellan McDonald´s och Tre magasin.

– Då hittades en rad gravar, en hel kyrkogård. Ett av skeletten har med kol 14-metoden daterats till någon gång mellan 1150 och 1270. Mer precis än så är inte metoden, berättar Mats Anglert, Arkeologerna vid statens arkeologiska museum i Lund.

Plastpåsarna märker ut skelettfynden i gravarna intill kapellet.
Plastpåsarna märker ut skelettfynden i gravarna intill kapellet.Foto: Mark Hanlon
Annons

Då 2010 hittade man inte det kapell som man misstänkte fanns i området.

– Det blev vår stora uppgift, att försöka hitta kapellet, säger Mats Anglert.

Med hjälp av bland annat en karta från 1691 har han och hans medarbetare Sofia Lindberg samt praktikanten Nadine La Ponza från USA under tre veckor undersökt ett antal schakt i jakt på gårdar och kapellet i byn Lilla Tvären.

Av allt att döma fanns den lilla byn under medeltiden. Av kartan från 1691 fanns fem gårdar, men arkeologerna tror byn varit större än så. Vid tidigare utgrävningar på andra sidan Dag Hammarskjölds väg har man hittat en gård som man tror hörde till Lilla Tvären.

– Det finns även en by Stora Tvären, som ligger närmre Bjäresjö. Sannolikt har byarna haft koppling till varandra på något sätt, säger Mats Anglert.

Sofie Lindberg mäter in alla fynden med hjälp av gps och praktikanten Nadine La Ponza undersöker ett hål där jorden är mörk.
Sofie Lindberg mäter in alla fynden med hjälp av gps och praktikanten Nadine La Ponza undersöker ett hål där jorden är mörk.Foto: Mark Hanlon

I ett av de undersökta schakten hittade han och kollegorna resterna av en relativt stor gård och strax söder om den fanns det omtalade kapellet.

– Vi tror att den som ägde den stora gården också byggde kapellet. Kring år 1000-1100 var det vanligt att privatpersoner byggde kyrkor och kapell.

Några stora ditlagda stenar, som bildat kapellets grund, visar var kapellet en gång låg. Det ser ut att ha varit relativt litet och ligger i väst-östlig riktning med en rundad absid i öster. Mörkare jord avslöjar ett par stolphål, som tyder på att stenbyggnaden föregåtts av ett kapell byggt i trä. Stolphålen är mörka och Mats Anglert misstänker att det brunnit i stolparna.

Han vet inte exakt när kyrkan byggdes. Den enda åldersbestämningen han kan luta sig på är det från skelettet i graven intill.

– Sedan vet vi att det revs kring 1550.

Annons

Just att det revs gör det extra intressant för arkeologerna.

– Det är smått unikt att vi kan undersöka ett kapell och kyrkogård på det här viset. I de flesta fall finns ju kyrkan kvar och hindrar oss arkeologer.

Skelettfynden gör att Mats Anglert är en jagad person. Osteologerna har förhoppningar om att få svar på hur Ystadsborna levde och mådde på 1100-talet.
Skelettfynden gör att Mats Anglert är en jagad person. Osteologerna har förhoppningar om att få svar på hur Ystadsborna levde och mådde på 1100-talet.Foto: Mark Hanlon

Det ringer i Mats Anglerts mobiltelefon. Det är osteologerna som jagar honom.

– De är oerhört intresserade av våra skelettfynd. Tack vare dem kan osteologerna få en bild av hur människor levde, vad de åt och hur de mådde i Ystad för 1000 år sedan.

i och med att kapellet revs var Lilla Tvärens glansdagar över. När Bjersjöholms slott byggdes tog man sten från kapellet. Slottsherren beslutade också att byborna skulle göra dagsverke på slottet och i slutet av 1700-talet att hela byn skulle läggas ner.

Efter tre veckors arbete är arkeologerna nu klara med sin arkeologiska förstudie.

De arkeologiska fynden ligger relativt ytligt. Mats Anglert rekommenderar grundligare undersökningar innan man kan börja bygga i området. Men frågan avgörs av länsstyrelsen.
De arkeologiska fynden ligger relativt ytligt. Mats Anglert rekommenderar grundligare undersökningar innan man kan börja bygga i området. Men frågan avgörs av länsstyrelsen.Foto: Mark Hanlon

– Det är länsstyrelsen som beslutar om hur marken får användas. Vi kommer att rekommendera att man gör en grundligare undersökning av gårdarna och kapellet innan man börjar bygga här, säger Mats Anglert.

Cecilia BillgrenSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons