Annons

Bondens april: Här hjälper ”styvpapporna” kalvarna de första dagarna i livet

I aprilvädret föds kalvarna ute på naturbetet. Om korna får välja själva är de ute och läar bakom varandra trots regn och blåst, hellre än att gå in i ligghallen.
Martin Andersson fick sina fjärde tvillingkalvar för året i helgen – då blir det extra jobb för att de ska klara sig.
Löderup • Publicerad 11 april 2022 • Uppdaterad 9 mars 2023
Anton Magnusson hjälper Martin Andersson att öronmärka de två tvillingkalvarna medan de befinner sig i ligghallen. Fem timmar gamla försöker de resa sig upp för första gången.
Anton Magnusson hjälper Martin Andersson att öronmärka de två tvillingkalvarna medan de befinner sig i ligghallen. Fem timmar gamla försöker de resa sig upp för första gången.Foto: Mårten Svemark

Vårbruk och kalvningar. Det är en hektisk tid för Martin Andersson. Men den bästa tiden på bondeåret, tycker han, trots att han emellanåt bara får några timmars sömn per natt.

Sedan tio år har han sina nötkreatur i utedrift, på naturbete på Kåsebergaåsen. Kalvarna kommer tätt, från mitten av mars till april. De flesta föds utomhus och korna är duktiga på att ta hand om dem. Martin Andersson behöver ändå ha noga koll på kalvningarna. Ibland behövs det snabb hjälp.

Här saknas innehåll

Annons

Bara förstagångsmammorna får vara för sig själva i rastgården på Södergård med sina kalvar. Där socialiserar de sig mer med sina skötare, till skillnad från korna på betet som är ”vildare” och därmed skyggare.

– Här är kelgrisarna, säger Anton Magnusson och visar in till i rastgården.

Han är både maskinförare och djurskötare hos Martin Andersson, en viktig person vid den här årstiden. 24-årige Anton Magnusson visar en ko som fått tvillingkalvar, en av fyra hittills i år. Den minsta har han döpt till Mini. Bredvid går Elsa, som snart ska få sin första kalv.

– Hon är väldigt tillgiven, säger han.

Anton Magnusson och Martin Andersson ger kalven upp till åtta liter mjölk om dagen. Hans mamma vill inte ta hand om honom, så han försöker också ”tjuvdia” på andra kor på betet.
Anton Magnusson och Martin Andersson ger kalven upp till åtta liter mjölk om dagen. Hans mamma vill inte ta hand om honom, så han försöker också ”tjuvdia” på andra kor på betet.Foto: Mårten Svemark

Efter en stund kommer han ut med två flaskor mjölk, drygt fyra liter som en kalv på betet ska få. Den snart tre veckor gamla vita kalven är också tvilling, men hans mamma vill inte ta hand om honom.

Så fort Anton Magnusson kommer körande med lastmaskinen vet kalven vad som vankas. Han är ivrig, har tungan utanför munnen hela tiden och följer Anton hack i häl. Kalven behöver sin ”styvpappa” under ganska lång tid.

Mini och hans tvillingsyskon diar sin mamma i rastgården. Hon fick tvillingarna vid sin första kalvning och behöver därför lite extra lugn.
Mini och hans tvillingsyskon diar sin mamma i rastgården. Hon fick tvillingarna vid sin första kalvning och behöver därför lite extra lugn.Foto: Mårten Svemark

Martin Andersson är kluven till att få tvillingkalvar.

– Det är med blandad förtjusning. Man får jobba mycket extra, hålla på och gulla och greja med dem. Det är inte alltid mamman fattar att hon ska ta hand om två kalvar, utan hon favoriserar den starkare av dem. Men klarar de sig blir det en bonuskalv, säger han.

Kalvarna föddes tidigt på morgonen ute på fältet. Martin Andersson flyttade dem till ligghallen och gav dem råmjölk. Några timmar senare var de pigga.
Kalvarna föddes tidigt på morgonen ute på fältet. Martin Andersson flyttade dem till ligghallen och gav dem råmjölk. Några timmar senare var de pigga.Foto: Mårten Svemark

Med olika metoder går det för det mesta att få korna att knyta an till båda tvillingarna. Det är just det som sker i ligghallen vid betesmarken när YA är på besök.

Där finns nu en mamma med sina fem timmar gamla tvillingar, en liten tjur och en liten kviga. De kom till världen klockan sex på morgonen.

”De låg stilla på fältet och jag tänkte först: ”nej, de har inte klarat sig”, men de levde. Jag körde hem och värmde råmjölk som jag gav dem, lade dem i skopan på lastmaskinen och körde dem till ligghallen.”
Martin Andersson
Annons

En stund senare hittade Martin Andersson dem liggande ute på betet, våta i det kyliga vädret, när han tog sin morgonrunda. Tre timmar tidigare, mitt i natten, hade han varit där med ficklampa. Då fanns där inga kalvar.

Här går papporna. Martin Andersson passar på att klappa en av sina tjurar.
Här går papporna. Martin Andersson passar på att klappa en av sina tjurar.Foto: Mårten Svemark

– De låg stilla på fältet och jag tänkte först: ”nej, de har inte klarat sig”, men de levde. Jag körde hem och värmde råmjölk som jag gav dem, lade dem i skopan på lastmaskinen och körde dem till ligghallen, berättar han.

Kon lommade efter och alla tre stängdes in i ligghallen med halm för att kon inte skulle ge sig i väg. På förmiddagen mår kalvarna bra och är på väg att resa sig.

– De behöver vara här i minst tre dagar. Då hinner kalvarna bli så rappa att de inte halkar efter när kon går i väg, säger han.

Mamman passar sin första kalv noga.
Mamman passar sin första kalv noga.Foto: Mårten Svemark

Medan vi är i ligghallen passar han på att öronmärka kalvarna och rapportera in dem till Jordbruksverkets databas. Där måste alla djur vara registrerade.

Hittills har 49 kalvar kommit till världen i vår. 20 kor väntar på att kalva. Martin Andersson har via telefonen och datorprogram noggrann koll på allt om sina djur. Med hjälp av övervakningskameror i rastgården kan han också hela tiden se hur det går med kalvningarna där.

Via mobilen har Martin Andersson fullständig koll på alla sina djur.
Via mobilen har Martin Andersson fullständig koll på alla sina djur.Foto: Mårten Svemark

Förra veckans idoga regnande stoppade tillfälligt upp vårbruket. Det gjorde att Martin Andersson fick lite mer tid för djuren och för pappersarbete. Han blev klar med sin ansökan om jordbrukarstöd och arbetet med att installera fjärrvärme kom i gång.

Den nya maskinhallen på Södergård, som för två månader sedan bara syntes som några plintar, är nu klar, så när som på rullporten. Taket är förberett för solceller. På väg dit går vi förbi ett långt dike med rör som väntar på att bli hopsvetsade.

På den nya maskinhallen återstår bara porten. Energisnåla ledlampor är installerade och gavlarna släpper in ljus.
På den nya maskinhallen återstår bara porten. Energisnåla ledlampor är installerade och gavlarna släpper in ljus.Foto: Mårten Svemark

– Vi installerar fjärrvärme till spannmålstorken, grisarna och boningshuset. Vi passar på nu när det regnar, säger Martin Andersson.

I sommar kommer pelletspannan som ersätter eldning med omkring fem kubikmeter olja om året. Han är glad över att lantbruket blir ännu lite mer fossiloberoende.

Annons

– Det känns bra att göra vad man kan för miljön, säger han.

Om korna får välja själva går de helst inte in i ligghallen, trots ruskväder. Martin Andersson och Anton Magnusson hjälper just nu en ko med tvillingar där.
Om korna får välja själva går de helst inte in i ligghallen, trots ruskväder. Martin Andersson och Anton Magnusson hjälper just nu en ko med tvillingar där.Foto: Mårten Svemark
I rastgården kan förstagångsmammorna få extra lugn och ro – och omvårdnad av Anton Magnusson och Martin Andersson. Korna väljer om de vill vara utomhus eller inne.
I rastgården kan förstagångsmammorna få extra lugn och ro – och omvårdnad av Anton Magnusson och Martin Andersson. Korna väljer om de vill vara utomhus eller inne.Foto: Mårten Svemark
Fakta

Martin Andersson

Vd i Löderups Växt AB som han äger tillsammans med Johan Thuresson och Torsten Thuresson.

Verksamhet: 70 nötkreatur som går ute året om på naturbete (85 hektar) samt växtodling på 250 hektar. Löderups Växt omsätter cirka 9 miljoner kronor om året. Anställda: 3 personer. Medlem i föreningen Odling i balans som arbetar för att ekonomi och ekologi går att kombinera på gården.

Ålder: 44 år.

Utbildning: Lantmästare.

Bor: Påtofta, Löderup.

Familj: Hustrun Emma och döttrarna Olivia och Amanda, 14 och 12 år.

Fritid: Jakt. Skyddsjakt på vildsvin för att bevara naturbetesmarkerna som vildsvinen förstör.

Favoritmat: Entrecote från egna djur med potatisgratäng på egna potatisar.

Anton Magnusson ger kalven mjölk i nappflaska.
Anton Magnusson ger kalven mjölk i nappflaska.Foto: Mårten Svemark
Helena WennströmSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons